Normalt sidder politikerne på deres faste, grønpolstrede pladser i Folketingssalen på Christiansborg. Bag afstemningspult, mikrofon og med en skuffe, hvor der er plads til papirer og måske endda et lille stykke chokolade.
Sådan vil det ikke være, når Folketinget åbner i år. På grund af corona-retningslinjerne har Folketingets administration møbleret rundt på ‘taburetterne’ i salen.
Det betyder blandt andet, at flere folketingsmedlemmer må forlade de vante pladser og tage plads på stole, der er opstillet på pletter af ledig gulvplads rundt omkring i salen.
- På den ene side bliver åbningen meget traditionel. På den anden side har vi nogle meget markante ændringer, siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S).
I Folketingssalen har kravet om en meters afstand blandt andet ændret opstillingen af stole. Men den letspredelige virus har også forandret meget andet ved festdagen.
Det fortæller sekretariats- og protokolchef Søren Koushede, der giver dr.dk en særlig rundvisning på et corona-klargjort Christiansborg.
- Det har taget utrolig lang tid. Vi har hele tiden skullet følge med i, om der kom nye retningslinjer eller ændringer fra myndighederne. Så har vi brugt enormt meget tid på at koordinere og finde ud af, hvordan vi kunne gøre tingene anderledes, siger Søren Koushede, der understreger, at beslutningen i sidste ende har været Præsidiets.
Det vil sige formanden samt de fire næstformænd.
Han står i Rigsdagsgården. Gennem porten kan man skimte Holmens Kirke, hvor åbningsgudstjenesten som noget nyt foregår.
Åbningsgudstjenesten
Normalt foregår gudstjenesten klokken 10 i Christiansborg Slotskirke. Men i år er den flyttet til den større Holmens Kirke, der ligger skråt overfor Christiansborg Slotsplads.
- For at kunne synge under gudstjenesten, så er hver anden bænkerække ikke i brug. Hvert folketingsmedlem har mulighed for at deltage med en ledsager. Men der er desværre ikke plads til flere og adgang for andre, siger Søren Koushede.
Han siger, at Folketinget derfor har besluttet at transmittere gudstjenesten på Folketingets tv-kanal.
Kongefamiliens ankomst
Folketingets trappe i Rigsdagsgården plejer at være et tilløbsstykke. For publikum, politikere og pressefolk, der vil se den kongelige families ankomst.
- I år vil kun Folketingets formand samt de fire næstformænd tage imod kongefamilien. De plejer at give hånd, men i år nøjes de med at bukke eller neje pænt. Derpå vil en af mine medarbejdere iført handsker overrække en buket blomster, forklarer protokolchefen.
Vandrehallen
- Her vil der være meget tomt i forhold til, hvad der plejer at være.
Søren Koushede peger mod det tykke gelænder, der omkranser Christiansborgs velkendte indre trappe. Traditionelt hilser Folketingets ansatte samt medarbejdere fra partierne på den kongelige familie, når de kommer op ad trappen.
Sådan bliver det ikke i år. Kun pressefolk, partiledere og politiske ordførere får adgang til Vandrehallen, der på åbningsdagen summer af liv som en banegård. I år bliver det dog en meget ‘stramt styret’ banegård, forklarer protokolchefen.
- Med pressefolk i afgrænsede områder og politikere, der på skift giver interview.
Hoveddøren mellem Vandrehallen og folketingssalen er reserveret til partiledere og politiske ordførere. Resten bliver opfordret til at fordele sig ved andre døre, så der ikke opstår ‘kødrand’.
Kongelig reception
Folketingets Præsidium beværter normalt en stående reception i lokaler tæt på kongelogen.
I år er deltagerne skåret ned til kun at omfatte kongefamilien samt Præsidiet. De sidder ned med en meters mellemrum og med en let anretning serveret på tallerkener.
Folketingssalen
Der er normalt stor kamp om en af de 179 pladser i Folketinget. Men faktisk er der flere end 179 af de karakteristiske grønpolstrede stole i selve folketingssalen.
- Alle folketingsmedlemmer har en plads. Men samtidig har regeringen også et afsnit med separate pladser, forklarer protokolchefen.
De ekstra pladser betyder, at Folketingets administration til åbningsdagen har kunnet placere alle folketingsmedlemmer med en meters mellemrum. Enten på deres normale række eller på steder med ledig gulvplads, så de er til stede i salen, når statsministen Mette Frederiksen (S) holder åbningstalen klokken 12.
Tilhørerpladserne
Der plejer at være 280 tilhørere i folketingssalen, når statsministeren holder sin åbningstale. I år bliver der kun plads til 80. Den kongelige familie inkluderet.
- Der kommer ikke nogen repræsentanter for rigsfællesskabet og kun én departementschef. Samtidig har partierne også skåret ned på antallet af gæstepladser, siger folketingsformand Henrik Dam Kristensen (S).