Folketinget anerkender tegnsprog som selvstændigt sprog

Det er en sejr for danske døve, at dansk tegnsprog er blevet anerkendt som sprog af Folketinget.

Der har været fokus på dansk tegnsprog de sidste dage, efter at både døve og hørende havde stor glæde af at se tegnsprogstolke med stor entusisme oversætte sangene under Eurovision-finalen. (© Eurovision)

Med viftende hænder blev der klappet på tegnsprog fra tilskuerrækkerne i Folketinget i dag.Det skete da politikere i folketingssalen stemte for, at dansk tegnsprog anerkendes som sprog på lige fod med dansk.Danske Døves Landsforbund kalder det en stor og betydningsfuld milepæl for alle Danmarks døve, at de med anerkendelsen er blevet ligestillet med hørende.- Jeg er så glad på alle døves vegne. Vi har længe lidt under, at dansk tegnsprog betragtes som et hjælpemiddel, som man benytter sig af som en nødløsning, hvis man ikke kommunikerer via talesprog. Men sådan ser vi døve ikke på vores sprog. Vi er stolte af det, og elsker det, udtaler formand Janne Boye Niemelä på forbundets hjemmeside. En million afsat til tegnsprogs-forskningAnerkendelsen betyder, at dansk tegnsprog nu forankres i et tegnsprogsråd under Dansk Sprognævn.

Her skal der udarbejdes retningslinjer for at følge og dokumentere det danske tegnsprog. Der afsættes hvert år en million kroner til arbejdet.- Jeg håber, at oprettelsen af et dansk tegnsprogsråd fører til, at flere forstår og respekterer, at tegnsprog er et selvstændigt sprog, at flere får lyst til at lære at bruge sproget eller blot enkelte ord og udtryk, og at dette fører til en bedre inklusion af tegnsprogstalende i vores samfund, lyder det fra direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier-Andersen.Tegnsprog som modersmålMens politikerne stemte i folketingssalen, blev der tolket til tegnsprog til glæde for de fremmødte døve, der efterfølgende klappede på tegnsprog.Der bor 4.000 døve i Danmark, der har dansk tegnsprog som modersmål, og omkring 10.000 bruger tegnsproget i større eller mindre grad.

Nogle tror, at døve verden over taler det samme sprog. Men de fleste lande har deres eget tegnsprog, så danske døve skal for eksempel lære et nyt tegnsprog, hvis de skal lære at tale engelsk.Den nye lov, hvori tegnsprog bliver anerkendt, træder i kraft 1. januar 2015.

Facebook
Twitter