Folketinget fik ikke behandlet lov inden valget, så nu står børnetilskud til at forsvinde

Enhedslisten vil have Mette Frederiksen til at garantere, at det midlertidige børnetilskud fortsætter i 2023.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, vil have en garanti fra Mette Frederiksen om, at det midlertidige børnetilskud fortsætter i 2023.

Tusindsvis af familier står til at få færre penge udbetalt, når kalenderen når frem til marts måned næste år.

Det midlertidige børnetilskud ophører nemlig fra 1. januar og udbetales med forsinkelse til og med februar.

Og det er under al kritik, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

- Det er chokerende og hjerteskærende, at man vil udsætte de her familier for det, når det er så hårdt for dem i forvejen.

Tilskuddet blev vedtaget i 2019 af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten for at hjælpe udsatte familier, hvor en eller begge forældre er på kontanthjælp.

Regeringen og støttepartierne besluttede så i sommer at forlænge tilskuddet. Men lovforslaget, som skal forlænge ydelsen til næste år, er endnu ikke fremsat, fordi alle lovforslag bortfaldt, da valget blev udskrevet.

Så fra januar ser det ud til, at det er slut med det midlertidige børnetilskud. Dog bliver det udbetalt frem til og med februar måned, da det udbetales med forsinkelse.

- Selvfølgelig skal det forlænges. Ellers sender det mange familier ud i fattigdom, og jeg mener også, at det er et klokkeklart aftalebrud, siger Mai Villadsen.

Samme ordlyd kommer fra SF.

- Det vil hive tæppet væk under flere børnefamilier og risikerer at sende folk på gaden, hvis det midlertidige børnetilskud forsvinder og særligt midt i en tid med stigende priser.

- Jeg forventer derfor, at regeringen finder en løsning – på trods af valg og regeringsforhandlinger – og at tilskuddet fortsættes, så udsatte børnefamilier ikke gøres fattigere, skriver SF's gruppeformand, Karina Lorentzen, til DR.

Også De Radikale forventer, at børnetilskudet bliver forlænget på sigt.

- Vi har jo lavet en aftale om at passe på de her børn, og det går jeg også ud for, at vi kan efter forhandlingerne. Det står vi i hvert fald fast på, siger politisk leder Martin Lidegaard.

SF's gruppeformand, Karina Lorentzen Dehnhardt, vil også have det midlertidige børnetilskud forlænget i 2023. (Foto: © Claus bech, Ritzau Scanpix)

Mødrehjælpen: 'Regulær katastrofe'

Ifølge Danmarks Statistik modtog 12.200 personer det midlertidige børnetilskud i det fjerde kvartal af 2021.

Og ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) har pengene haft stor betydning for familiernes økonomi.

Det er også opfattelsen hos Mødrehjælpen.

- Tilskuddet er en håndsrækning, der er til at mærke. Især når man har et budget, hvor alle pengene går til husleje, mad og tøj, siger Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

Derfor ser familierne ind i en endnu sværere tid, når tilskuddet forsvinder.

- Det er en regulær katastrofe, familierne er lige nu så trængte og står i forvejen i en situation, hvor de ikke kan betale deres regninger, siger Ninna Thomsen.

- Vi taler med folk dagligt, der ikke kan betale husleje. De springer måltider over og har ikke råd til en hverdag med deres børn.

Vil have en garanti fra Mette Frederiksen

Enhedslisten vil nu have Mette Frederiksen til at komme med et klart svar på, om børnetilskuddet kan fortsætte til næste år.

Det samme gælder kontanthjælpsaftalen, som Enhedslisten i fredags også ville have et klart svar på, om Socialdemokratiet fortsat vil bakke op om. Også i en eventuelt bred regering.

Men indtil videre har regeringen ikke givet nogen garanti, lyder det.

- Vi hører fra regeringen, at det ikke lige er på trapperne, siger Mai Villadsen.

Socialdemokratiet har ikke ønsket at stille op til interview. Men da Mette Frederiksen mødte pressen foran Marienborg efter dagens temamøde om børn og unges trivsel ville hun ikke garantere noget foran journalisterne.

- Som jeg har sagt med alle andre spørgsmål, så diskuterer vi al konkret politik ved forhandlingsbordet.

- Det var ikke den daværende regerings ønske at udskrive folketingsvalg. Og det er sådan, at når der er et folketingsvalg, så er vi kun et forretningsministerium. Og hvis man skal drive politik, så kræver det, at der er en regering.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af denne artikel, at udbetalingen af tilskuddet stopper per 1. januar. Dette var en fejl, da tilskuddet udbetales med forsinkelse, dermed vil tilskuddet blive udbetalt både i januar og februar.