Folketinget har stemt: Inger Støjberg er ikke værdig til at sidde i Folketinget

Afstemningen faldt, efter at Støjberg modtog en dom i Rigsretten på 60 dages ubetinget fængsel tidligere i december.

Er tidligere udlændingeminister Inger Støjberg værdig til at fortsætte som folketingsmedlem, eller skal hun pakke sine ting sammen og forlade Folketinget valgperioden ud?

Det er det, som folketingets partier og løsgængere stemte om for kort tiden siden, efter at Inger Støjberg i begyndelsen af sidste uge blev dømt 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten.

Og resultatet er, at et flertal ikke finder Inger Støjberg værdig til at fortsætte i Folketinget. Helt præcist stemte 98 medlemmer for at erklære Støjberg uværdig, mens 18 stemte imod, og dermed mister hun sit hverv som folketingsmedlem.

Der var flere tomme stole i salen under dagens afstemning. Det skyldes dels hensynet til corona, men også at partierne indbyrdes laver såkaldte clearings-aftaler, hvilket betyder, at alle medlemmerne faktisk ikke behøver at være til stede ved afstemningerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Længere debat inden afstemning

Inden selve afstemningen brugte politikerne flere timer på at diskutere Inger Støjbergs værdighed, og bagerst i lokalet sad hovedpersonen selv - Inger Støjberg - og fulgte med.

Da debatten kørte, stod Dansk Folkeparti, som gerne havde set Støjberg fortsætte i Folketinget, klar med en byge af spørgsmål til de ordfører, der gik på talerstolen.

DF ville blandt andet gerne vide, hvordan partier som Venstre og Socialdemokratiet kunne finde Inger Støjberg uværdig, når de samme partier har støttet den intention, der lå bag Støjbergs ulovlige handling i 2016.

- Selv om man deler den politiske intention, og man kan være politisk enig, så ophører enigheden jo der, hvor man siger, at man kan bryde lovgivningen eller se stort på konventioner, svarede Jeppe Bruus (S).

Et lignende spørgsmål blev stillet til Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen(V), som også mente, at enigheden ophører ved lovbruddet.

- Man skal forfølge det, man tror på - det skal man virkelig. Men man skal ikke bryde loven, sagde Karsten Lauritzen.

Det er et spørgsmål om retssikkerhed og grundlaget for hele vores samfund, fortsatte han.

Inden dagens afstemning havde partier samt løsgængere givet til kende, hvad de ville stemme, og derfor har vi i en tid kendt til flertallet mod Inger Støjberg, der blev cementeret i dag.

Her er en bid fra dagens debat:

Forventede ikke at få lov til at fortsætte

Støjberg havde dog heller ikke forventet et andet udfald, end det, der er landet. Det skrev hun allerede for en uge siden i et nyhedsbrev.

- Jeg forventer, at et flertal erklærer mig uværdig til at blive siddende på min post, skrev hun.

Nu er spørgsmålet, hvem der skal overtage hendes mandat. For eftersom hun har mistet det ved at blive erklæret uværdig til Folketinget, vil det i stedet gå til den suppleant, der blev valgt i hendes kreds ved det seneste folketingsvalg, da hun stillede op for Venstre.

Venstre ville altså umiddelbart stå til at overtage det mandat, partiet mistede, da Støjberg meldte sig ud.

Men suppleanten, der står til at komme ind, hedder Gitte Willumsen, og hun er heller ikke medlem af Venstre længere. Det er den næste suppleant på listen desuden heller ikke.

Med dagens afstemning er Inger Støjberg det femte folketingsmedlem, der siden grundlovsændringen i 1953 er blevet erklæret uværdig til at fortsætte i Folketinget.