Folketinget koger efter hed debat om muslimer, jøder, Thor og Loke

Dansk Folkepartis afvisning af at give statsborgerskab til muslimer skabte ophedet debat i folketingssalen i dag.

Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, på talerstolen torsdag til forsvar for partiets afvisning af nye muslimske statsborgere.

Der tildeles for mange statsborgerskaber til personer fra 'muslimske ikke-vestlige lande', mener Dansk Folkeparti, der derfor nægter at stemme ja til indfødsret for nye statsborgere i folketingssalen i dag. Nye statsborgerskaber vedtages nemlig ifølge grundloven af Folketinget.

Dansk Folkeparti er utilfreds med hvad partiet kalder en lempelse af sprogkrav og statsborgerskabsprøven.

Beslutningen skabte en mildest talt livlig debat i tinget.

- Det er fuldstændig grotesk, at Dansk Folkeparti siger nej til, at der er borgere, der kan få dansk statsborgerskab til trods for, at de har opfyldt samtlige kriterier. Alene fordi de er muslimer. Tænk, hvis man skiftede ordet muslim med jøde, tordnede SF's ligestillingsordfører, Özlem Cekic fra sin plads i folketingssalen.

Men den bed ikke på DF's kirkeordfører:

- Vi har ikke sagt 'muslimer', vi har sagt 'ikke-vestlige, muslimske lande'. Det vil jeg godt understrege. Og det der med så at spille nazikortet, det gider jeg simpelt hen overhovedet ikke kommentere, lød det kort fra Christian Langballe.

Og da DF's ordfører begyndte at citere den britiske forfatter George Orwell, hev de radikales kirke- og udlændingeordfører, Marlene Borst Hansen, Grundtvig op af hatten.

EL: Fint at DF toner rent flag

-... Som talte om frihed for Loke såvel som for Thor.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, ville vide, om tildeling af statsborgerskaber skal ske ud fra objektive kriterier eller ud fra Dansk Folkepartis mavefornemmelser.

- Selvfølgelig er der nogle objektive kriterier. Men dem har regeringen og Enhedslisten været med til at ændre, svarede Christian Langballe.

Pernille Skipper mindede om, at listen over mennesker, Folketinget i dag stemmer om, opfylder krav, som Dansk Folkeparti selv har været med til at vedtage.

- Arrr, ikke de lempede sprogkrav, lød det fra Christian Langballe.

Enhedslistens Christian Juhl takkede Dansk Folkeparti for at tone rent flag - og for ikke som sidste år at hænge navne på alle de nye danske statsborgere ud i avisannoncer.

Venstre byder alle nye danskere velkommen

Heller ikke hos den mangeårige samarbejdspartner Venstre var der hjælp at hente:

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi i Venstre, skal vi sige 'studsede en kende', da vi læste betænkningsbidraget fra Dansk Folkepartis side, sagde partiets Jan E. Jørgensen.

Venstre har derfor fået føjet et tillæg til teksten, der i Jan E. Jørgensens oplæsning lyder: -... at vi fra Venstres side byder alle nye statsborgere velkommen, uanset hvilket lande de tidligere har været statsborger i, og uanset hvilken religion, der er den fremherskende i det pågældende land.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter