Et enigt Folketing har netop stemt for det lovforslag, der skal gøre det muligt for Danmark at tiltræde en særaftale om det fælleseuropæiske politisamarbejde, Europol.
Når den nye Europol-forordning træder i kraft 1. maj, så kan Danmark nemlig ikke længere være omfattet af samarbejdet.
Det skyldes, at et flertal af de danske vælgere i 2015 stemte nej til at droppe det danske retsforbehold.
Lederen af et af nej-partierne, Kristian Thulesen Dahl (DF), har på Twitter delt billedet nedenfor, hvor alle Folketingets stole er farvet grønne.
- Aftale om Europol i hus. Vi fik ret, skriver han.
https://twitter.com/Kristianthdahl/status/857523891903889408
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) oplyste i marts, at Danmark havde forhandlet et udkast til en særaftale på plads med Europol, som har til formål at minimere de negative konsekvenser af Danmarks farvel til politisamarbejdet.
Nu er det op til Europa-Parlamentet at give grønt lys til samarbejdsaftalen ved en afstemning senere i dag.
Særaftalen vil blandt andet ændre, hvilke informationer Danmark har adgang til i Europols databaser, og hvordan adgangen skal foregå.
Hovedelementerne i særaftalen blev skitseret sidste år:
- •
Danmark får mulighed for at udstationere danske politifolk - forbindelsesofficerer - hos Europol. Europol vil også udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.
- •
Danmark får observatørstatus i Europols bestyrelse.
- •
Danmark får adgang til strategiske analyser og information fra Europols registre.
- •
Danmark får ikke direkte søgeadgang i Europols informationssystem.
- •
Europol stiller i stedet dansktalende Europol-ansatte til rådighed for dansk politi døgnet rundt. De kan foretage søgninger i Europols databaser for dansk politi og lægge danske oplysninger i databaserne.
- •
Danmark skal - i modsætning til Norge og andre tredjelande - ikke angive konkret formål og begrundelse i forbindelse med anmodning om oplysninger fra Europol.
- •
Europol skal, i modsætning til hvad der ellers gælder for tredjelande, hurtigst muligt give Danmark besked om alle oplysninger og forbindelser mellem oplysninger, som vedrører Danmark.
- •
Særaftalen er betinget af, at Danmark fortsat er medlem af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa. Kilder: Regeringen.dk og Folketingets hjemmeside