Folketinget skal igen stemme om Morten Messerschmidts immunitet

DF-formand får tirsdag afklaret, om han atter skal i retten i Meld- og Feld-sag.

Morten Messerschmidt blev sidste år dømt for svindel og dokumentfalsk i sagen om Meld og Feld, men dommerens inhabilitet gjorde, at sagen skal gå om, afgjorde Østre Landsret i december. Sagen er på vej i retten igen, og på tirsdag stemmer folketingsmedlemmerne om at ophæve hans immunitet. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

I dag er vi kommet et skridt nærmere om, hvorvidt Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, får ophævet sin parlamentariske immunitet, og igen skal i retten.

Det drejer sig om svindel og dokumentfalsk i det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld.

Det skete, da Udvalget for Forretningsorden sagde god for at sende formandens immunitet til afstemning blandt Folketingsmedlemmerne.

- Nu er Morten Messerschmidt genvalgt til Folketinget, og derfor skal det teknisk behandles i Folketinget påny, forklarer Folketingets nyvalgte formand, Søren Gade (V) og tilføjer:

- Vi lavede betænkning i dag, og så er der møde i folketingssalen på tirsdag, og der må man imødese, at Morten Messerschmidts immunitet bliver ophævet.

Dansk Folkepartis folketingsmedlem Peter Kofod forventer, at et enigt Folketing vil ophæve formandens immunitet.

- Vi har en klar interesse i, at denne sag kommer på plads så hurtigt som hurtig muligt. Det er fuldstændig uholdbart, at det har taget syv år at nå hertil. Morten Messerschmidt har fået en elendig behandling i retten, og det vil være helt vanvittigt, hvis vi på grund af immunitetsregler ikke kan få den behandlet i retten.

- Det har allerede trukket længe ud, og jeg synes ikke, det er en retsstat værdigt, siger Peter Kofod.

Tidligere DF-kollega afgørende i dommen

Retten i Lyngby fandt i august sidste år Morten Messerchmidt, som dengang var næstformand i DF, skyldig i en sag om svindel med EU-støtte for 98.835 kroner og dokumentfalsk og gav ham en betinget fængselsdom på seks måneders fængsel.

Han ankede dommen til Østre Landsret.

Sagens kerne var en EU-konference arrangeret af det europæiske parti Meld, der foregik i Skagen i 2015, eller om det reelt var et sommergruppemøde hos Dansk Folkeparti.

Den daværende DF-formand Kristian Thulesen Dahl samt daværende DF-gruppeformand Peter Skaarup var nogle af dem, der afgav forklaring i retten i Lyngby.

Retten lagde i sin afgørelse vægt på netop gruppeformand Peter Skaarups forklaring, hvor han fortalte, at han ikke havde en EU-konference på programmet i forbindelse med sommergruppemødet, hvor han var praktisk ansvarlig.

Inhabil dommer

Kort efter kunne Ekstra Bladet afsløre, at dommeren i sagen havde ’liket’ et Facebook-opslag, som tidligere justitsminister og medlem af Folketinget for Venstre, Søren Pind, havde skrevet om manglende ære i politik, og hvor han opremser en række politikere, der ikke bliver ”straffet” for deres ugerninger.

I den opremsning nævnes det også, at Morten Messerschmidt fortsætter som næstformand trods fængselsdom. Dommeren slettede sit like, som han forklarede som en opbakning til ”opslagets generelle budskab”.

I december sidste år besluttede Østre Landsret så, at sagen skal gå om, da dommeren kunne være inhabil.