Folketinget vil indkalde embedsmænd til at møde i udvalg

En arbejdsgruppe i Folketinget vil have embedsmænd til at møde op til høringer i Folketinget.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) ser gerne, at embedsmænd under den siddende regering oftere står til rådighed for Folketinget. Det er et flertal enige i, mens regeringen ikke er vilde med ideen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det skal være slut med embedsmænd, der blot leverer faglige vurderinger og talestreger til en minister, men ellers gemmer sig på Slotsholmen, mens den ansvarlige resortminister møder op i Folketinget og svarer på både faglige og politiske spørgsmål fra Folketingets partier.

For ganske ofte har ministeren ikke tid til at møde op, eller også er der behov for uddybende spørgsmål til en sag, som kun embedsmændene kan svare på.

Derfor foreslår en arbejdsgruppe under Folketingets Præsidium nu, at embedsmænd fremover skal kunne indkaldes til høringer i Folketinget, så medlemmerne nemmere kan få svar på de spørgsmål, der måtte være. Det fortæller Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i P1’s politiske magasin Slotsholmen.

- Det er ikke for at klandre ham eller hende og stille vedkommende til ansvar, men for at få et fagligt udbytte af de ting, som vi gerne vil have noget at vide om, siger hun.

Seminar skulle gøre Folketinget levende

Forslaget er et af flere, der udspringer af arbejdet i en arbejdsgruppe i Folketinget ledet af Socialdemokratiets Christine Antorini og Dansk Folkepartis Peter Skaarup.

Arbejdsgruppen blev nedsat forrige år, da folketingspolitikere deltog på et seminar på Bymose Hegn i Helsinge. Ifølge Pia Kjærsgaard har partierne – regeringen undtaget – taget godt imod forslaget.

- Grundlæggende synes jeg, at embedsmændene bør have meget større bredde til at sige nogle ting, siger hun.

Forslaget støttes af et flertal i Folketinget – minus regeringen. Christine Antorini, der har ledet arbejdsgruppen, fremhæver embedsmændene, hun havde under sig i sin tid som minister i Undervisningsministeriet.

- Jeg havde fantastisk dygtige embedsmænd, som vidste alt om specialundervisning. Den ekspertise skal da stilles bredere til rådighed, siger hun.

Ministeren skal kunne sige nej

Der er dog enkelte undtagelser, som skal sikre, at embedsmændene ikke bliver en del af den politiske magtkamp. En minister skal eksempelvis kunne sige nej, hvis der er frygt for, at embedsmændene bliver en del af et politisk spil.

På seminaret vendte Folketingets politikere også, hvordan man kan gøre debatterne i Folketinget mere levende. Ellers som Folketingets formand formulerer det:

- Det vi vil med alt det her er at give det noget mere liv. Noget mere action, siger Pia Kjærsgaard.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Statsministerens departementschef, Christian Kettel Thomsen til forslaget. Han har ikke ønsket at udtale sig.

I fagforeningen Djøf, der organiserer en stor del af de embedsfolk, der er ansat i centraladministrationen, vil man ikke kommentere forslaget før oktober, siger formanden for de offentlige chefer, Henning Thiesen. Det skyldes, at Djøf er en del af en arbejdsgruppe, der skal se på forholdet mellem politikere og embedsværket. Den fremlægger først sine konklusioner til oktober.

FacebookTwitter