Folketingets 9 partier sætter deres pris: Det skal en pakke cigaretter koste

Flere partier vil hæve prisen på en pakke cigaretter markant.

For første gang i to årtier er andelen af rygere steget. Flere partier på Christiansborg vil vende udviklingen ved at hæve prisen på cigaretter markant. (Foto: © (© Collage: Simone C. Møller))

For første gang i to årtier er andelen af rygere steget. Det viser den årlige undersøgelse af rygevaner, som Sundhedsstyrelsen sammen med Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen står bag.

I 2016 røg 21,1 procent af befolkningen, men sidste år steg andelen til 23,1 procent.

Et af de mest effektive værktøjer til at vende den udvikling er at hæve prisen på cigaretter, påpeger flere eksperter og organisationer.

I dag koster en pakke cigaretter omkring 40 kroner afhængigt af mærket. Men hvad skal prisen være fremover, hvis det står til hvert af Folketingets ni partier? Få svarene herunder:

S: Prisen skal stige, men vi har ikke lagt os fast på beløbet

Socialdemokratiet er parat til at se på prisen på tobak, fortæller sundhedsordfører Flemming Møller Morgensen:

- Vi er meget bevidste om, at tobak er billigt i Danmark, og der er ikke sket prisstigninger, siden vi hævede prisen, da vi sidst sad i regeringen. Men vi har ikke lagt os fast på, hvad en pakke cigaretter skal koste, siger han.

DF: Cigaretter må godt være 6-8 kr dyrere

Dansk Folkeparti vil ikke hæve afgiften markant, men partiet har ikke noget imod at lade prisen stige i takt med løn- og takststigningerne i samfundet generelt. Det vil give en prisstigning på omkring 6-8 kroner, vurderer sundhedsordfører Liselott Blixt.

Når DF ikke vil være med til at hæve afgiften yderligere, skyldes det et socialt hensyn:

- Det vil ramme socialt skævt, og for nogle betyder det færre penge til blandt andet sund kost, siger sundhedsordføreren.

V: Cigaretter skal være så dyre som muligt uden at øge grænsehandel

Venstre har tidligere afvist at ville hæve afgiften på tobak. Men partiet erklærer sig klar til at se på de forskellige værktøjer for at nå ambitionen om, at Danmark i 2030 har den første røgfri generation.

- Der er mange veje til at nå i mål - en af dem er højere priser på tobak. Fra Venstres side ønsker vi, at cigaretterne bliver så dyre som muligt, uden at vi får skubbet på øget grænsehandel eller potentielt set flere illegale cigaretter på det danske marked, for så er vi jo lige vidt, siger sundhedsordfører Jane Heitmann.

EL: En pakke cigaretter skal koste 60 kr

Enhedslisten vil fordoble afgiften på cigaretter, så en pakke kommer til at koste 60 kroner. Hvis man hæver prisen mere end det, vil det gå for hårdt ud over de befolkningsgrupper, der har mindst, betoner sundhedsordfører Peder Hvelplund:

- Når vi hæver prisen, har det en social slagside, så det handler om at finde den rette balance, så prisen bliver så høj, at det påvirker folks lyst til at købe cigaretter, samtidig med at den ikke bliver for høj, så det har en for voldsom social slagside, siger han.

LA: En pakke cigaretter skal fortsat koste 40 kr

Alle ved, at det ikke er sundt at ryge, og derfor er det også et personligt ansvar, om man ryger eller ej, betoner Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup:

- Cirka 75 procent af prisen på cigaretter er allerede afgifter. Liberal Alliance har ingen planer om, at afgiften skal være endnu højere, uanset hvor stor indflydelse prisen måtte have på forbruget. For selv om prisen har betydning, spiller andre faktorer også ind, siger hun.

ALT: En pakke cigaretter skal koste 65-70 kr

Alternativet vil lade prisen på en pakke cigaretter stige til omkring 65-70 kroner.

- Vi ved, at det er det instrument, der virker bedst i forhold til børn og unge, siger sundhedsordfører Pernille Schnoor.

Hun tilføjer, at partiet også ønsker at lovgive om, at butikkerne skal gemme cigaretterne væk fra hylderne, ligesom det skal være et lovkrav, at pakkerne er neutrale.

R: En pakke cigaretter skal koste 90 kr

Det Radikale Venstre vil hæve prisen på en pakke cigaretter til 90 kroner - eller så meget, man kan gå, uden at det koster statskassen noget. Det vil have en stor betydning for, at færre bliver syge og dør for tidligt, betoner sundhedsordfører Lotte Rod:

- Vi har på mange måder et godt sundhedsvæsen i Danmark, men vi halter bagud, når det kommer til, at nogle danskere er mere syge end andre, og her spiller tobak en vigtig brik for at mindske den ulighed, siger hun.

SF: En pakke cigaretter skal koste 50 kr

Socialistisk Folkeparti vil hæve prisen på en pakke cigaretter til cirka 50 kroner.

- Prisen betyder noget. Særligt når det gælder om at forebygge, at unge begynder at ryge. SF mener derfor, at en pakke cigaretter skal koste 50 kroner, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

K: En pakke cigaretter skal koste 60 kr

Som det eneste parti i blå blok vil Det Konservative Folkeparti hæve afgiften markant, så en pakke cigaretter kommer til at koste 60 kroner. Partiformand Søren Pape Poulsen (K) kalder udviklingen med flere rygere for "meget bekymrende".

- Det er tid til at hæve afgiften på cigaretter, så færre børn og unge begynder at ryge, skriver han på Twitter.