Folketingets formand får kritik for tweet om svensk klima-aktivist

Måske vi bare skulle lade hende være barn, skriver Pia Kjærsgaard om Greta Thunberg.

Greta Thunberg besøgte i weekenden København og holdt tale for 30.000 fremmødte til Folkets Klimamarch i København. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Den svenske klima-aktivist Greta Thunberg har i den grad været på avisers forsider og danskeres læber de seneste dage, da hun lørdag holdt tale for godt 30.000 mennesker til Folkets Klimamarch i København.

På under et år er den 16-årige pige blevet et ikon og forbillede for klima-aktivister verden over, og hun får verdensledere og selv paven til at spidse ører.

Men for Greta Thunberg har det ikke altid været en selvfølge, at hun kunne tale åbent og frit til andre mennesker.

Hun har aspergers, OCD og en lidelse, der hedder selektiv mutisme. En sjælden angst- og stresstilstand, der i perioder gør, at Greta Thunberg kun kan tale med sine nærmeste.

Og det var de psykiske lidelser og den unge klima-aktivists alder, der fik Pia Kjærsgaard til tasterne i fredags på Twitter. Her delte hun en kronik fra Berlingske, der stiller spørgsmålet: 'Gør man et barn fortræd for klimaets skyld'?

En 'nederdrægtig underminering' af hendes kamp

Det tweet har weekenden igennem fået kritik fra andre partiledere, heriblandt Radikale Venstres Morten Østergaard, der skriver:

- Mon ikke du skulle holde din nederdrægtige underminering af Greta Thunbergs forbilledlige kamp for klimaet for dig selv. Vi ved godt, at Dansk Folkeparti synes, det hele er klimahysteri. Men danskerne er mere bekymrede for temperaturstigninger end burkaer. Væn jer til det!

Alternativets leder Uffe Elbæk giver heller ikke meget for Folketingets formands tweet, som han kalder både 'uforståeligt' og 'upassende'.

Greta Thunberg var den første til at trodse skolepligten for klimaets skyld og sad i en periode hver dag foran den svenske Riksdag i Stockholm med et skilt med ordene: 'Skolestrejke for klimaet'. Siden har skoleelever over hele verden fulgt hendes eksempel.

Se DR's 8 minutters portræt af Greta Thunberg, 'Klimaets nye superstjerne', på DRTV her.

Det, der startede hele debatten, er en kronik, som er skrevet af Paula Neuding, der er en borgerlig, svensk debatør og i dag europæisk redaktør på Magasinet Quillette.

Her nævner redaktøren blandt andet den tale, Greta Thunberg holdt for verdensledere i Davos, hvor klima-aktivsten sagde: 'Jeg vil have, I går i panik. Jeg vil have jer til at føle den frygt, jeg føler hver eneste dag'.

- I betragtning af barnets historie med netop det - frygt og panik - burde det voksne svar nok ikke have været 'You go, girl!' som Madeleine Albright sagde, da hun blev bedt om at kommentere Gretas skolestrejke, men betydeligt mere forbeholdent, skriver Paula Neuding.

'Greta spiste ikke i to måneder'

Kronikken tager udgangspunkt i en bog, der sidste år udkom i Sverige, der er skrevet af Greta Thunbergs mor, og som handler om hendes familie.

Bogen beskriver, hvordan den nu 16-årige pige efter flere år med spiseforstyrrelse, angst-anfald og depression til sidst fik stillet diagnosen aspergers syndrom og OCD. Greta Thunberg er ikke alene med sine diagnoser, da hendes søster Beate lider af det samme - og også har ADHD.

Den svenske klima-aktivist har blandt andet være i EU og debattere klima. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Paula Neuding indleder kronikken med at beskrive en periode for fem år siden, der også er beskrevet i bogen, som har den svenske titel 'Scener ur hjärtat':

- Greta er elleve år gammel og har ikke spist i to måneder. Hendes hjerterytme og blodtryk viser tydelige tegn på sult. Hun er holdt op med at tale til andre end sine forældre og sin søster Beata.

'Mærker, papir og aviser udløser Gretas spisevægring'

Ifølge kronikken beskrives det i bogen, hvordan Greta Thunberg kun vil tillade sig selv at spise specifikke fødevarer, da hun begynder at spise igen.

Hvordan hendes mor hver dag skal tilberede den helt samme slags mad, som hun kan tage med i skole, og at hun kun vil spise det, hvis der ikke er et mærke på madkassen. 'Mærker, papir og aviser udløser Gretas spisevægring', skriver hun.

Paula Neuding kritiserer Greta Thunbergs forældre for at fortælle meget specifikt om de to søstres problemer i bogen og for at binde dem op på den globale klimakrise.

At forældrene, ifølge redaktøren, i bogen argumenterer for, at begge dele er ‘symptomer på den samme systemiske ubalance’.

Redaktør Paula Neuding prøver ikke at antyde, at den nu 16-årige klima-aktivist er for ung til at forstå konsekvenserne af sine handlinger og ej heller, at diagnoserne gør hende uegnet til at lede en global bevægelse, skriver hun.

- Men voksne har en moralsk forpligtelse til at forblive voksne i forholdet til børn og ikke lade sig rive med af følelser, ikoner, selfies, billeder af massedemonstrationer eller messianske eller revolutionære drømme, skriver hun.

Pia Kjærsgaard bakkes op af partifælle

Folketingets formand Pia Kjærsgaard får dog ikke udelukkende kritik af sin udmelding om Greta Thunberg på Twitter, men bakkes op af sin partifælle og Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen.

- Jeg ville ønske, at klimafolket ville lade være med at presse denne unge svenske pige til at tro, at hun er en halvgud. Det synes mig, at hun personligt senere vil komme til at betale en høj pris. Det, der nu foregår, kan ikke være sundt for hende, skriver han på Twitter.

Greta Thunberg har selv sagt, at hendes klimakamp har været med til at gøre, at hun har fået det bedre igen.

Du kan se et klip fra Greta Thunbergs tale til Folkets Klima March i København i videoen herunder:

Facebook
Twitter