Folketingets formand i oprør mod klimadebat

Klimadebatten er uærlig, siger folketingets formand, Thor Pedersen. Han er vred over, at det betragtes som en kendsgerning, at klimaændringerne er menneskeskabte.

Temperaturen er ikke steget i de sidste 10 år, siger Thor Pedersen.

Få dage før klimatopmødets start kritiserer Folketingets formand Thor Pedersen voldsomt den måde klimadebatten føres på.

- Problemet er, at mange går rundt og siger, at de klimaforandringer, vi ser, er en følge af menneskelig aktivitet. Det er en meget farlig påstand, siger Thor Pedersen i et interview til DR-Nyheder.

- Desværre oplever jeg, at forskerne siger, at vi har en teori - så går den over gaden og så siger politikerne: Vi ved. Hvem gider høre på en forsker, der siger, jeg har en teori, når der går en politiker rundt og siger: Jeg ved, siger Thor Pedersen.

I ti år er temperaturen ikke steget

Thor Pedersen peger også på, at i de sidste 10 år er temperaturen ikke steget.

- Jeg siger ikke, at de 10 år temperaturen er faldet eller stagneret i, er nok til at vurdere det. Men man skal bare sige det, man ved, siger Thor Pedersen.

- Man skal sige, at selv om vi troede i vores modeller, at temperaturen ville stige fra 1998 til 2008, så må vi konstatere: Den er ikke steget. Vi kan ikke forklare, at den ikke er steget, men vi tror stadig, at vi har et problem. Jeg beder bare om, at man fortæller det, man ved, siger Thor Pedersen.

OK med klimaaftale

Men Thor Pedersens kritik af debatten betyder ikke, at han er modstander af, at der i København laves en aftale, der mindsker presset på jordkloden.

- Det er en ufattelig udfordring, hvordan vi skaffer energi og fødevarer til den befolkningstilvækst, verden vil opleve, siger Thor Pedersen.

- Man skal få det håndslag, at nu vil vi alle sammen gøre alt muligt for at skabe gode levevilkår. Det har ikke noget med klimadebatten, hvor vi vil styre verdens temperaturer, at gøre. Det er sund fornuft, siger Folketingets formand.