Folketingets ledelse giver kraftig kritik af Corydon i Dong-sag

Finansminister Bjarne Corydon (S) får kritik for at give Folketinget alt for få oplysninger i forbindelse med salget af dele af Dong.

Bjarne Corydon får nu kritik af Folketingets præsidie for at give alt for få oplysninger i Dong-sag. (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

Folketingets præsidium med tidligere socialdemokratisk finansminister Mogens Lykketoft i spidsen giver nuværende finansminister Bjarne Corydon skarp kritik i Dong-sagen.

Kritikken går på, at Corydon har givet Folketinget alt for få oplysninger i forbindelse med det kontroversielle salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år.

- Præsidiet finder det utilfredsstillende, hvis en almindelig mistro til folketingsmedlemmers evne eller vilje til at iagttage fortrolighed generelt fører til en uvilje i regeringen og forvaltningen mod at give medlemmerne adgang til fotrolige oplysninger, hedder det blandt andet i brevet fra præsidiet.

Mogens Lykketoft uddyber over for DR Nyheder, at Bjarne Corydon ikke bare kunne lukke ned for informationer af hensyn til de forskellige interesserede købere af dele af Dong.

- De oplysninger om de enkelte tilbud, udover det, der endte med at blive accepteret, var af saglig betydning for Folketingets Finansudvalg, siger Mogens Lykketoft.

Trods kritikken vil præsidiet dog ikke forlange, at Bjarne Corydon udleverer dokumenter i sagen.

DF-formand klagede

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har kritiseret, at Folketingets Finansudvalg var sat skakmat og ikke anede, hvilke andre tilbud der var på dele af Dong.

Han tog i sidste uge det usædvanlige og opsigtsvækkende skridt i sagen om regeringens kontroversielle salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år og indgav en klage til Folketingets øverste ledelse.

Kristian Thulesen Dahl tog sagen op, fordi der i de seneste uger er kommet flere nye oplysninger frem om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs.

Nye oplysninger er kommet frem

I april udkom bogen 'Det bedste bud', som fortæller, at Folketingets Finansudvalg havde pligt til at bremse regeringens Dong-salg til Goldman Sachs, ATP og PFA for 11 milliarder kroner, hvis der var mulighed for at få en højere pris.

Men finansministeren fortalte aldrig udvalget om denne pligt og nægtede også at fortælle Finansudvalget, hvilke andre bud der blev givet på aktierne.

Forrige uge kritiserede tidligere Dong-direktør Anders Eldrup aktiesalget til Goldman Sachs og hævdede, at man kunne have opnået et bedre bud.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Bjarne Corydon.