Folketingets Ombudsmand går ind i sag om ytringsfrihed i forsvaret

Udtalelser fra forsvarschefen om, at han vil fyre direkte illoyale medarbejdere, får Folketingets Ombudsmand til at kræve svar fra Forsvarsministeriet.

Forsvarschef Peter Bartram kom i modvind, efter han sagde, at han ville fyre illoyale medarbejdere. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen går nu ind i sagen om forsvarschef Peter Bartrams udtalelser om, at det kan få store konsekvenser, hvis man som ansat i forsvaret optræder illoyalt på eksempelvis de sociale medier.

Det sker, efter DR Nyheder 18. marts bragte historien om forsvarschef Peter Bartrams udtalelser under 25 besøg hos forsvarets forskellige tjenestesteder.

- Jeg har sagt til min kommunikationsafdeling, at den der uhøviske tale på Facebook, hvor man kritiserer folk og sviner enkeltmænd og chefer til, det vil jeg ikke finde mig i. Så de har en ordre om at fjerne de der upassende indlæg, siger Peter Bartram på en videooptagelse, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, fra et af møderne.

- Det kan godt ske, at det, jeg siger nu, bliver opfattet som en trussel om, at jeg allerede er på vej i fængsel. Det ændrer ikke på, at I skal vide, at det her er min holdning, og jeg har til hensigt at stoppe det. Jeg har til hensigt at fyre de folk, jeg kan komme af sted med, som jeg synes, er direkte illoyale, sagde Peter Bartram på Karup Kaserne.

Men for flere ansatte i forsvaret, som hørte forsvarschefens tale, blev det opfattet som en trussel

Det fortalte Jesper K. Hansen, formand for Centralforeningen for Stampersonel, den største fagforening i forsvaret, da DR Nyheder først bragte historien.

- De er utrygge ved situationen, når forsvarschefen står og truer dem med fyring, sagde han.

Udtalelsen om, at direkte illoyale medarbejdere kan blive fyret, er et eksempel på en af de udtalelser, der har fået Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, til at tage sagen op, forklarer han.

- Vi ser det sådan, at udtalelser som den rejser i hvert fald spørgsmål om, hvor langt man som chef kan gå i forhold til sine ansatte. Derfor er vi gået ind i sagen. Men nu skal forsvarschefen have lejlighed til at forklare sig, siger han til DR Nyheder.

Forsvarsministeriet og Værnfælles Forsvarskommando skal nu sende en udtalelse til Folketingets Ombudsmand senest i starten af maj.

Forsvarschef Peter Bartram erkendte i et interview med DR Nyheder 18. marts, at han måske havde ”presset citronen” lidt under sine besøg på forsvarets tjenestesteder. Men han afviser, at det var et forsøg på at begrænse de ansattes ytringsfrihed.

- Man skal forstå det på den måde, at formen og sprogbruget skal være ordentligt. Jeg vil ikke have, at de kritiserer kollegaer eller chefer og kalder dem racistiske ting eller ”bøsserøve”. Jeg synes simpelthen ikke, det er respektfuldt og ordentligt. Så jeg opfordrer til, at vi har en stor, åben, kritisk og saglig debat. Men det skal ske på et ordentligt grundlag. Det, synes jeg, tjener Forsvaret, os selv og vores kollegaer bedst, lød det fra Peter Bartram.

Forsvarsminister Peter Christensen er på baggrund af udtalelserne fra forsvarschef Peter Bartram blevet indkaldt til samråd i Folketingets Forsvarsudvalg.