Folketingets yngste parti overhaler SF på alle parametre

Alternativet har nu både flere medlemmer, mandater og bedre meningsmålinger end SF. Partiformand Pia Olsen Dyhr så gerne SF 'stærkere'.

Det nye parti Alternativet vokser, mens SF ikke oplever den store fremgang. (Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder)

Det nye parti Alternativet er nu større end SF målt på både mandater, vælgere og antal medlemmer.

Mens SF har 8.170 medlemmer, 7 mandater og senest er målt af Epinion for DR Nyheder til 4,2 procent af stemmerne, ser det noget bedre ud for Alternativet.

Alternativet har 9.211 medlemmer, 9 mandater og er senest målt af Epinion for DR Nyheder til 5,9 procent af stemmerne.

Og flere af SF's kredsformænd bekymrer sighttp://drupal.dr.dk/nyheder/politik/sf-foreninger-efterlyser-klarere-politisk-projekt-brug-en-ny-fortaelling-om-sfover, hvordan SF i fremtiden skal positionere sig i forhold til netop Alternativet. Det sker op til partiets landsmøde, som finder sted denne weekend.

Men partiformand Pia Olsen Dyhr maner deres bekymring til jorden:

- Nu er Alternativet ikke et venstrefløjsparti. Det siger de i hvert fald selv, og jeg har ikke tænkt mig at ændre SFs politik for at minde om Alternativet. Det, der er afgørende, er vores politiske projekt, der er et grønt projekt og et projekt, der mindsker uligheden, siger SF's formand.

Vælgere ryger til Enhedslisten

Kigger man på vælgervandringerne i de seneste målinger lavet af Epinion for DR Nyheder, viser de, at af de vælgere, der stemte på SF ved folketingsvalget i 2015, ville 63 procent stemme på SF nu, 12 procent på Enhedslisten og 9 procent på Socialdemokraterne.

4 procent ville stemme på Alternativet, viser målingen med en statistisk usikkerhed på +/÷ 1,4 procent.

- Der skal ikke være nogen tvivl om, at jeg gerne så et stærkere SF. Men det tror jeg kun sker, hvis vi laver konkret politik, der viser, at SF har indflydelseChristiansborg og at vores stemmer arbejder. Og det gør vi jo blandt andet i nogle af de forligskredse, hvor SF sidder, men hvor de andre partier ikke sidder, siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

- Det betyder noget, når vi blandt andet laver aftaler om havvindmølleparker eller forbedringer om folkeskolen. Jeg er glad for, at SF blandt andet har sørget for, at lærere har lokalaftaler rundt omkring i vores kommuner.

Men når man kigger på tallene, så er Alternativet lige nu større end SF på både mandater, medlemmer og også i flere meningsmålinger. Er det godt nok?

- Det, der er afgørende, er, vores politiske projekt, der er et grønt projekt, ligesom Alternativet, hvor vi har meget tilfælles.

- Men det handler altså også om at mindske uligheden og sørge for, at alle børn får mulighed for at sikre sig den fremtid, de gerne vil have, og derfor adskiller vi os fra Alternativet, og jeg vil ikke gå på kompromis med politikken, fordi der måske er nogle, der er på vej frem i meningsmålingerne. Der må vi jo så gøre vores politik mere interessant og vise, at den er nærværende for folk, siger Pia Olsen Dyhr.

Alternativet: Vi gør det anerledes

I Alternativet vil politisk ordfører Rasmus Nordqvist ikke 'gøre sig klog på', hvorfor vælgere fra andre partier søger mod Alternativet.

- Men vi er kommet med en politik, der siger, at vi gerne vil diskutere og udvikle politik på en ny måde, og så er det nogle emner, der har vundet genklang i befolkningen.

I Alternativet har de siden partiets start arbejdet med såkaldte politiske laberatorier, hvor medlemmer såvel som ikke medlemmer har kunne byde med konkrete forslag til partiets politik, og netop det har indflydelseopbakningen til partiet, mener Rasmus Nordqvist:

- For det vi siger og gør er jo, at vi gerne vil skabe mere involvering i de politiske processer. Og selvom jeg har været aktiv i politik før, har jeg ikke oplevet den inddragelse, som vi prøver at skabe.

Og i dag på SF's landsmøde i Vejle skal medlemmerne da også som noget nyt deltage i en række workshops, hvor medlemmerne med gruppearbejde kan være med til at finde 'konkrete løsninger' på en række forskellige politikområder, lyder det i landsmødeprogrammet.