Folketingsflertal: Genopdragelsesrejser skal koste forældres opholdstilladelse

S, SF og DF vil inddrage opholdstilladelse hos forældre der sender børn på genopdragelse.

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF - her ordførene Martin Henriksen og Karsten Hønge - danner flertal uden om regeringen.

Med de gældende regler er opholdstilladelsen i fare for børn af forældre uden dansk statsborgerskab, hvis han eller hun bliver sendt på genopdragelsesrejse i forældrenes hjemland. Men loven bør ændres, så ansvaret lægges på forældrene, lyder det fra Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti.

- Det er forældrenes ansvar at sørge for at de børn, der skal være her permanent, bliver integreret og skubbet i retning af det danske samfund, siger DF’s udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen.

I dét forældre sender deres børn på genopdragelse i udlandet, har de ifølge Martin Henriksen samtidig besluttet, at de ikke skal være danske, ’og så må forældrene samme vej’.

De tre partier har flertal i Folketinget og pålægger med beslutningsforslaget regeringen at fremsætte et lovforslag i denne folketingssamling.

- Det er ikke nyt, at Socialdemokratiet mener dét her. Nu er det lykkedes at finde et flertal i Folketinget, og det er rigtig godt, vi håber, det kan være med til at begrænse, hvor mange der vil blive sendt ud på genopdragelsesrejser, siger integrationsordfører Mattias Tesfaye (S)

Mens stadig flere unge med udenlandske baggrund bliver godt integreret, bliver fundamentalistiske kræfter mere skingre, siger Mattias Tesfaye:

- Når de træder et skridt frem, skal vi ikke træde et skridt tilbage. Så skal vi vise, at vi står fast, at vi står på børnenes side i det her tilfælde, at vi ikke ryster på hånden.

SF-ordfører: Vi finder os heller ikke i pædofili

Der er brug for et markant signal til at alle i Danmark om, at der gælder væsentlige værdier for børn og unge, siger Karsten Hønge (SF):

- Ville vi finde os i den udvikling, hvis det var inden for pædofili eller grov vold mod børn? Så ville vi jo slå til som samfund. Børn og unge har ret til deres eget liv, man kan ikke bare kaste dem til udlandet som genstande, som nogle familier gør. Og hvis de gør det, så skal signalet fra samfundet være, at ’så har I som forældre ikke noget at gøre her i landet’, siger han.

I 2016 opholdt 38 børn sig ifølge Udenrigsministeriet ufrivilligt i forældrenes hjemland. Foreningen Etnisk Ung blev i 2017 kontaktet af en række børn i udlandet.

Før regeringen præsenterer sit eget udspil om parallelsamfund, vil de konservative og Venstre ikke tage stilling til beslutningsforslaget fra de tre partier.

- Hensigten er rigtig, rigtig fin. Men det er meget vigtigt, at det er et gennemtænkt udspil, så det bliver det mest muligt gennemtænkte. Vi vil ikke lægge os fast på hverken den ene eller den anden løsning lige nu, siger Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth.

Socialdemokratiet og SF luftede sidste år samme ide, der fik opbakning fra Dansk Folkeparti. Nu har de tre partier fundet fælles fodslag om et beslutningsforslag, der bliver fremsat i Folketinget.