Folketingsmedlemmer bakker op om Løkkes udmelding: 'Hvem skulle man ellers vælge?'

Venstres formand roses af folketingsmedlemmer for at fremrykke landsmøde.

"Der er meget intern uro i øjeblikket, og det skal vi have stoppet, og det får vi bedst stoppet med et ekstraordinært landsmøde og få valgt formand og næstformand der," siger forhenværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter at Lars Løkke Rasmussen søndag aften valgte at smide en video på Facebook, hvori han gør det klart, at han agter at genopstille som formand for Venstre, er flere af hans partikolleger på Christiansborg ude og yde fuld opbakning.

Heriblandt forhenværende energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Han bakker "100 procent op om Lars Løkke", som han skriver, og til DR Nyheder fortæller han, at han har svært ved at forestille sig andet, end at Venstres formand også hedder Lars Løkke Rasmussen efter et kommende ekstraordinært landsmøde.

- Med den markante fremgang, som Lars Løkke leverede ved folketingsvalget som Venstres formand og statsminister, så er jeg helt overbevist om, at så vil landsmødet også genvælge Lars Løkke Rasmussen. Hvem skulle man ellers vælge, spørger han.

Frygter for at medlemmer kan handle i panik

En næsten identisk udmelding kommer fra forhenværende minister for udviklingssamarbejde, Ulla Tørnæs, der ser Lars Løkke Rasmussen som Venstres bedste chance for at generobre nøglerne til Statsministeriet.

- Han har netop givet Venstre to fantastiske valgsejre; først til europaparlamentsvalget og så til folketingsvalget. Han har 25 års erfaring fra landspolitik, herunder statsministererfaring, så jeg tror simpelthen, at han er den bedste til at stå i spidsen for Venstre.

- Men så støtter jeg ham også, fordi jeg har svært ved at se, hvad alternativet kan være. Jeg er bange for, at mange i vores organisation måske handler i - ja, undskyld mig - panik, og derfor har jeg svært ved at se, hvad alternativet kan være til Lars Løkke. Derfor har han min 100 procent opbakning.

Ellemann-Jensen vil stemme på Løkke

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, er et af de navne, der nævnes som favorit til at overtage formandsposten fra Lars Løkke Rasmussen.

Selv afviser han dog at gå med den slags planer.

- Jeg har tænkt mig at stemme på Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre, siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau og svarer "nej" til spørgsmålet om, hvorvidt han vil udfordre Løkke.

Stiller du op som næstformand?

- Det har jeg ikke nogen planer om.

Støtter du Kristian Jensen som næstformand, hvis han genopstiller?

- Ja, det gør jeg.

"Det er klogt at bede hovedbestyrelsen om at fremrykke landsmødet. En situation, hvor vi diskuterer personer i stedet for at diskutere politik, det er ikke holdbart," siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Brug for afklaring

Både de to tidligere Venstre-ministre og Jakob Ellemann-Jensen bakker også op om Lars Løkke Rasmussens ønske om at fremrykke det landsmøde, der i sidste ende skal afgøre spørgsmålet om formandskabet.

En beslutning, som også EU-ordfører Jan E. Jørgensen bakker op om.

- At skulle gå i den situation, som vi er i lige nu, helt frem til november, det er meget, meget lang tid, og det kan vi ikke holde til.

- Det er jo ligesom at tabe en cigaret i en skov, hvis du ikke får den slukket i en fart, så har du pludselig en skovbrand. Det risikerer jo at få en selvforstærkende effekt - godt hjulpet på vej af journalister, som selvfølgelig synes, at det her er spændende. Så derfor er det rigtig godt, at vi får en afklaring så hurtigt som muligt, forklarer han.

Oprindeligt skulle Venstres landsmøde være afholdt den 16. - 17. november, men står det til Lars Løkke Rasmussen bør det finde sted inden Folketingets åbning den første tirsdag i oktober.

Hvorvidt landsmødet fremrykkes, og i så fald til hvilken dato, afgøres på lørdag, når Venstres hovedbestyrelse mødes.