Folketingsmedlemmer mødte Dalai Lama - og tog masser af selfies

Der blev også talt om klima, økologi og Kina - men ikke om statsministeren.

Dalai Lama på vej til møde med danske folketingsmedlemmer. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen, Scanpix)

16 folketingsmedlemmer mødte torsdag morgen Tibets åndelige leder, Dalai Lama, og det kom der en lang række billeder på de sociale medier ud af.

Flere af de danske politikere lagde under og efter mødet selfies med Dalai Lama på Twitter, men foruden fotoseancerne fik politikerne, som talte medlemmer af samtlige partier i Folketinget, også talt med Dalai Lama om en række emner.

https://twitter.com/LBarfoed/status/565812724610105344

Venstres Søren Pind siger efter mødet, at der var en "fin drøftelse af meget filosofisk karakter", men at der også blev talt om Kina, der anser Dalai Lama for at være en farlig separatist, som vil splitte Kinas enhed ad ved at løsrive Tibet fra resten af landet.

- Han var meget åben og sagde, at man skulle intensivere og udvide dialogen med Kina, men selvfølgelig samtidig stå fast på de værdier, som er vores, nemlig menneskerettigheder, ytringsfrihed osv., siger Søren Pind.

- Det er jo vanskeligt at være uenig i, siger han.

Johanne Schmidt: EU skal presse Kina

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen betegner efter mødet Dalai Lama som en "ret rar og lattermild mand".

- Jeg spurgte ham, hvad Danmark kan gøre for at fremme tibetanernes mulighed for selvstyre, og hvad vi kan gøre for at fremme menneskerettigheder i Kina, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Han sagde, at hver eneste gang, vi mødes med kineserne, skal vi huske at nævne det. Han sagde også, at det er klart, at EU er en større spiller end Danmark, og derfor er det vigtigt, at EU kommer på banen, siger hun, der derfor vil opfordre statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at lægge et større pres på Kina igennem EU.

https://twitter.com/nvillumsen/status/565806061744312320

Pia K. spurgte ikke lamaen om Thorning

Det har forud for Dalai Lamas ankomst været et stort debatemne, at regeringen ikke mødes med ham under besøget i Danmark, selvom Helle Thorning-Schmidt i sin tid som oppositionsleder erklærede, at hun ville mødes med Dalai Lama som statsminister.

Dansk Folkeparti har været blandt de hårdeste kritikere af regeringen, men værdiordfører Pia Kjærsgaard valgte ikke at bringe emnet på banen under mødet med Dalai Lama.

- Nej, det gjorde jeg ikke, for jeg kender jo hans svar. Han er jo langt fra politiker, men et eller andet sted diplomat, og jeg ville faktisk ikke udsætte ham for det. Jeg ved, at han naturligvis gerne vil møde statsministeren, siger Pia Kjærsgaard.

- Hun har faktisk selv inviteret ham for år tilbage ved at sige, at hun gerne ville møde ham. Så det synes jeg var lidt overflødigt, siger hun.

https://twitter.com/zeniastampe/status/565814546481553408

Talte om klima og økologi

Helle Thorning-Schmidts partifælle - Mette Gjerskov, formand for Udenrigspolitisk Nævn - var dog blandt de politikere, der mødte Dalai Lama.

Lamaen talte ifølge Mette Gjerskov om en lang række forskellige emner og lagde eksempelvis ud med at tale om klima og økologi.

- Det glæder jo et rød-grønt hjerte som mit, for hvis han rejser rundt i verden og taler om klima og de problemer, som det kan skabe især i Asien, så er jeg glad, siger Mette Gjerskov.

Har det overhovedet nogen politisk relevans at møde Dalai Lama?

- Det er jo tydeligt, at han ikke længere er politisk overhoved. Han er spirituelt overhoved for tibetanerne, men for sådan en som mig, der selv dyrker yoga og mediterer, kan det faktisk også godt have nogle interessante budskaber, siger hun.

https://twitter.com/MetteGjerskov/status/565801929390178304

https://twitter.com/cekicozlem/status/565789547909632000

https://twitter.com/PSkipperEL/status/565785750470676481

https://twitter.com/YildizAkdogan/status/565784283588329472