Folketingspolitiker klar til at betale noget af Zornigs bøde

Enhedslistens Pelle Dragsted melder sig klar til at spæde i kassen, når Lisbeth Zornig Andersen skal betale den bøde, der følger med dommen for menneskesmugling.

Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand, Michael Rauno Lindholm, på vej til Retten i Nykøbing Falster, hvor de fredag blev dømt for menneskesmugling. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Kort efter Lisbeth Zornig Andersen blev dømt for menneskesmugling, var der støtte at hente fra et medlem af Folketinget.

Pelle Dragsted fra Enhedslisten er klar til at spæde i kassen, så stifteren af Børnehuset Zornig slipper billigere fra sin bødestraf på 22.500 kroner.

- Jeg synes ikke, at Lisbeth Zornig eller nogle af de andre, der af næstekærlige hensyn hjalp de flygtninge, som gik rundt på motorvejen, skal stå alene med den bøde, de får for det, siger Pelle Dragsted.

Derfor skrev han følgende på Twitter, hvor Lisbeth Zornig Andersen svarede prompte:

- Man må selvfølgelig tage den dom, der følger med, når man gør noget ulovligt, men for mig at se, så har Zornig handlet efter sin samvittighed, fortsætter han.

Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand, Michael Rauno Lindholm, blev fredag kendt skyldige i menneskesmugling ved Retten i Nykøbing Falster. De fik hver en bøde på 22.500 kroner, fordi de den 7. september 2015 gav en syrisk familie, der ligesom mange andre flygtninge og migranter gik på motorvejen sent om aftenen, et lift mod København, så de kunne komme videre til Sverige.

Det er ulovligt, har retten nu slået fast.

Pelle Dragsted, er det så ikke en opfordring til at bryde loven at vise sympati for det, som Lisbeth Zornig Andersen har gjort?

- Nej, det synes jeg bestemt ikke. Det er så ulovligt, men det ændrer ikke på, at jeg godt kan have sympati for den hjælp, hun har givet.

Er det ikke en blåstempling af en ulovlig handling?

- Sådan ser jeg det overhovedet ikke. Det er jo sådan med det, man kan kalde civil ulydighed, at det sker i situationer, hvor man på grund af sin samvittighed vælger at bryde loven. Og så skal man jo være parat til at tage den straf, der følger.

Menneskelig handling

Pelle Dragted finder Lisbeth Zornig Andersen og Michael Rauno Lindholms handling meget menneskelig i en situation, hvor en familie havde brug for hjælp.

- Det tror jeg, at rigtig mange af os ville gøre, og det tror jeg også, at jeg selv havde gjort, hvis jeg stod i den situation. Om man så gør det eller ej, det er op til ens samvittighed. Jeg vil hverken opfordre til at gøre det eller ikke gøre det.

Jeg vil hverken opfordre til at gøre det eller ikke gøre det.

Pelle Dragsted

Ville du have gjort det samme?

- Nu sidder jeg i Folketinget, og jeg føler, at min opgave er en anden. Men jeg kan sagtens forstå den følelses de danskere fik, da de så de her stakkels mennesker gå på motorvejen efter at have været på flugt fra tøndebombninger og Islamisk Stats halshugninger.

Men ville du have gjort det, som Zornig og hendes mand gjorde?

- Det er svært at sige. Jeg stod ikke i situationen. Men jeg er i Folketinget og har ikke set det som min opgave at tage ned og hjælpe de mennesker. Jeg kan som politiker slås for at få lavet loven om, så man skelner mellem griske, professionelle menneskesmuglere og mennesker som Lisbeth Zornig Andersen og de hundredvis andre danskere, der af et godt hjerte hjalp familier, der var strandet på motorvejen i Lolland-Falster.

Voldsom straf

Christiansborg-politikeren mener ikke umiddelbart, at straffen stemmer overens med gerningen i Lisbeth Zornig Andersen og mandens sag.

- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor der skal følge sådan en konsekvens af det, men sådan er loven. Det virker voldsomt, og det var det, der foranledigede mit tweet.

Hvor mange penge vil du overføre til Zornig?

- Det har jeg faktisk ikke tænkt over. Vi skal huske, at mange andre end Lisbeth Zornig kan stå i samme situation, og jeg synes da, det ville være fint, hvis nogen oprettede en form for bødekasse.

Retten i Randers har i en lignende sag idømt en 41-årig mand en bødestraf på 5.000 kroner for at køre en afghansk familie fra Flensborg til Grenaa.