Forholdene for personer med skizofreni, depression, angst og andre psykiske sygdomme er helt i knæ.
Sådan lyder det fra Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS), der har et konkret ønske til folketingspolitikerne efter et valg.
- Vi skal have en langsigtet 10-årig psykiatriplan med en fast finansiering på finansloven, så vi ved, hvad vi har at gøre med mange år frem. Og så skal der nedsættes et fagligt udvalg, der skal være med til at lave planen, siger Gitte Ahle, der er formand for DPS og psykiatrisk overlæge på retspsykiatrisk afdeling i Glostrup.
Ja til langsigtet plan
DR har kontaktet de 13 partier, der stiller op til Folketinget, og spurgt dem, om de efter et valg vil være med til at lave en 10-årig psykiatriplan med fast finansiering i samarbejde med fagpersoner fra psykiatrien.
Det svarer 10 ud af de 13 partier ja til.
- Det lyder klogt at snakke om en ti-års plan for psykiatrien. Ikke forstået sådan at der ikke er behov for løsninger her og nu. Det er der. Men der er også brug for løsninger på den lange bane, siger Astrid Krag, der er medlem af Folketingets sundhedsudvalg for Socialdemokratiet.
- I Kristendemokraterne er vi 100 procent enige i den plan. Det har været en af de allerstørste problemer i psykiatrien, at det har været mange midlertidige bevillinger, siger folketingskandidat for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose, der også sidder i psykiatriudvalget i Region Midtjylland.
Både Enhedslisten, Socialdemokratiet og Stram Kurs lægger vægt på, at det ikke kun er fagpersoner, der skal være med til at udarbejde psykiatriplanen, men også patienter og pårørende.
- Der er en tendens til, at man har meget magt som overlæge på en psykiatrisk afdeling. Derfor er jeg ikke så glad for, hvis det udelukkende skal være overlæger, der skal bestemme, hvordan psykiatrien i Danmark skal udvikles, siger formand for Stram Kurs, Rasmus Paludan.
Regeringspartier har forbehold
De nuværende regeringspartier Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Venstre afviser ikke ideen fra Dansk Psykiatrisk Selskab, men har forbehold.
Liberal Alliance svarer, at partiet gerne vil være med til at lave en plan med fast finansiering med fagpersoner, og at en 10-årig plan kan være det rigtige, hvis der er fagligt belæg for det.
- Men den faglige og teknologiske udvikling går så stærkt, så måske er en 10 års plan ikke det optimale. Det skal vurderes sammen med fagfolk, siger Liberal Alliances sundhedsordfører, May-Britt Kattrup.
Psykiatriordfører hos Det Konservative Folkeparti, Brigitte Klintskov Jerkel svarer, at forslaget fra DPS 'umiddelbart lyder interessant.
- Det vigtige for os er, at pengene kommer til at passe sammen, men vi er åbne for at kigge på at gøre midlerne mere varige, siger hun.
Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, henviser til, at VLAK-regeringen allerede har lagt et forslag frem til en psykiatriplan frem mod 2025 og en sundhedsreform.
- De penge vi har sat af, skal nu ud og virke. Når de er ude og virke, så skal vi vurdere, hvad behovet så er. For som statsministeren sagde ved fremlæggelsen af psykiatriforhandlingerne, så kommer vi til hvert eneste år fremover at skulle løfte psykiatrien - også med et 10-års-perspektiv, siger hun.
Usædvanlig opbakning
DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, kalder det usædvanligt, at så mange partier bakker op om en plan, der rækker 10 år frem i tiden.
- Vi har jo ikke den slags 10-års-planer i dansk politik som sådan. Hvis man kigger på sådan noget som Forsvaret, politiet og kriminalforsorgen så laver man typisk fireårsplaner og femårsplaner, hvis det går rigtig langt. Så det her er usædvanligt, siger han.
Jens Ringberg vurderer, at det er svært at sige, om det ender med en 10-års-plan efter et valg, men at partiernes udmelding har en betydning - også efter en valgkamp.
- Det her binder – ikke bare de 10, men alle 13 partier til, at der skal ske noget ret markant på psykiatrien i det næste Folketing, som vi vælger på Grundslovdag.
- Det afgørende er, at nu er der et stort antal partietr, der siger, at nu skal der ske noget her. Og det forpligter. For vi husker det alle sammen – også efter valgkampen.
- Ovenud glad
Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Gitte Ahle, er begejstret for, at 10 ud af 13 partier bakker om om en 10-årig psykiatriplan med fast finansiering.
- Det er rigtig dejligt at høre. Vi vil straks efter et valg kontakte psykiatriordførere, sundhedsministeriet og indlede et samarbejde med den sundhedsminister, der kommer til at sidde efter valget.
Gitte Ahle finder det ganske naturligt, at patienter og pårørende også bliver inddraget i udviklingen af en langsigtet plan, som Enhedslisten, Socialdemokratiet og Stram Kurs foreslår.
Artiklen er opdateret 22. maj 14:44 med citater fra DR's analytiker, Jens Ringberg.