18-årige Iluuna kæmper for klimaet i Grønland

Grønlandske unge oplever klimaforandringerne fra forreste række.

Iluuna Sørensen på 18 år oplever, at vejret er blevet mere ustabilt i Grønland, og det bekymrer hende. Hun sendte os den her video i begyndelsen af april.

- Selv i min korte levetid har jeg kunnet mærke, at vejret er blevet mere ustabilt og mere ekstremt. Da jeg var lille, var det vinter, når det var vinter. Og sommer, når det var sommer. Sådan er det ikke mere, fortæller Iluuna Sørensen.

Iluuna har sendt os den video, du kan se ovenfor. Bor du i Grønland, og har du oplevet klimaforandringerne? Så send os en video ligesom Iluunas, hvor du fortæller om dem, til p3nyheder@dr.dk. Så samler vi nogle af jeres oplevelser her på dr.dk.

Hun er 18 år og bor i Nuuk, og hun er ikke bare træt af, at det regner i april. Hun er bange. Bange for, hvordan klimaforandringerne kommer til at påvirke hendes hjem.

- Vi bor i Grønland, hvor indlandsisen er, hvor den vilde natur er, hvor vi virkelig kan blive ramt af de kraftige klimaforandringer, siger hun.

Det er svært at koble vejrfænomener som regn direkte til klimaforandringerne, men der er kommet mere nedbør årligt i Nuuk specielt i de sidste årtier. Samtidig er temperaturen steget omkring dobbelt så hurtigt i Arktis som i Danmark siden 1880, hvor Danmark blev industrialiseret.

- Klimaforandringerne fylder utrolig meget for os unge i Grønland. Det fylder selvfølgelig meget i medierne, men det er også noget, vi selv ser i naturen, fortæller Iluuna Sørensen.

  • Sascha og Iluuna tog initiativ til at demonstrere for klimaet som en del af den internationale bevægelse Fridays for Future den 15. marts 2019. (Sascha med hvid hue). På skiltet står der "Det er vores fremtid" på grønlandsk. (Foto: Ane-Marie Petersen © KNR)
  • Sacsha (tv) og Iluuna Sørensen (i midten) holder tale for de grønlandske unge, der er mødt op til demonstration for klimaet i Nuuk den 15. marts 2019. (Foto: Ane-Marie Petersen © KNR)
  • "Det er vores jord" - en ung grønlænder er mødt op til klimademonstration i Nuuk den 15. marts 2019 med et budskab. (Foto: Ane-Marie Petersen © KNR)
1 / 3

Demonstration for klimaet

Iluuna havde brug for at handle. Så da elevrådsformanden på hendes gymnasium i Nuuk fortalte om den internationale bevægelse Fridays for Future, og at der var unge i Danmark og på Færøerne, der havde tænkt sig at demonstrere for klimaet, besluttede hun sig for at følge eksemplet.

Iluuna Sørensen har sendt videoen fra de grønlandske unges demonstration.

- Vi var nogle meget interesserede fra gymnasiet, som kom i kontakt med en grønlandsk gruppe på Facebook, som er imod plast. Vi aftalte at lave et event sammen, vi blev enige om ruten for demonstrationen og lavede gruppen: Fridays for Future Greenland.

Inspireret af den 16-årige klimaaktivist fra Sverige, Greta Thunberg, samlede Iluuna og hendes klassekammerat gymnasieeleverne fra Midtgrønlands Gymnasium GUX i Nuuk til en klimastrejke.

- Hele skolen går ind til bymidten. Der er også folkeskoleelever, der er mødt op. Vi har forberedt en tale, som vi holder først på grønlandsk og så dansk, og vi taler med mange medier, fortæller Iluuna, når hun tænker tilbage på dagen.

Den 15. marts 2019, hvor børn og unge over hele verden demonstrerede for klimaet under sloganet Fridays for Future, var der derfor også bannere og kampråb for klimaet i de grønlandske byer Qaqortoq, Sisimiut, Maniitsoq og Nuuk.

- Det var virkelig fedt at se, der var så mange, der støttede op om det, siger hun.

Opråb til politikerne

Iluuna Sørensen og hendes klassekammerat Sascha Blidorf arrangerede demonstrationen i Nuuk for at få politikerne til at lytte til deres ønske om en grøn fremtid.

- Vi ville ikke skælde ud men stille forslag. Når vi laver Fridays for Future, kan vi mærke, vi går direkte til toppen, snakker med dem og prøver at sige, at nu er det altså nu, vi skal lave en forandring, siger Iluuna. Og selvom Grønlands regering ikke har tilsluttet sig Paris-aftalen, oplever Iluuna Sørensen, at der bliver lyttet til dem.

- Jeg vil sige, at efter vores demonstration er mange politikere begyndt at tale om klimapolitik. Selvom vi er så få, der bor her, så skal vi også handle, siger Iluuna Sørensen.

Hør vores særudsendelse i P3 Nyheder med fokus på klima i Grønland her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk