Afgående LA-minister: Det var en fejl at gå i regering

Det har kostet stemmer at sidde i regering, mener undervisningsminister Merete Riisager.

Danskerne er gået til valgurnerne, og dermed slutter valgperioden for politikerne på Christiansborg.

En del af dem håber på at få endnu en tørn på tinge, men for andre er det tid til at åbne et nyt kapitel i livet.

En af dem er Merete Riisager, der har siddet i Folketinget i otte år for Liberal Alliance og slutter af som undervisningsminister i VLAK-regeringen. Hun siger i dag farvel til et parti i vælgerkrise.

- Valgdage er jo altid fantastiske – man skal have smørrebrød og være sammen med sine kære og så videre. Men det er klart, at med de vanskeligheder, som det borgerlige Danmark ser ud til at komme ud i nu, at det også giver et lidt tungt hjerte, siger hun.

Meningsmålingerne peger nemlig på, at blå blok står til et rigtig dårligt valg – og særligt for Liberal Alliance, der balancerer på kanten af spærregrænsen i den seneste måling, som Epinion har lavet for DR, med 2,7 procent af stemmerne.

Vi skulle nok have ventet en rundgang

Når Merete Riisager ser tilbage på den seneste valgperiode, står det klart, at det kostede for partiet at gå i regering.

- Liberal Alliance er et ungt parti, der trådte i regering, og det er altså farligt. Det skal man passe meget på med, for man skal have nogle mandater at give af, når man går i regering første gang.

Var det en fejl?

- Ja, jeg synes i hvert fald, at hvis man sidder og skal være lidt gammelklog, at vi nok skulle have ventet en postgang, ja, siger Merete Riisager.

Så det er ligesom en erkendelse, du går ud af politik med, men du fik da i hvert fald prøvet at være minister.

- Ja, men det handler ikke om at prøve noget. Det handler jo om resultaterne. Jeg tror, det er meget vigtigt, at hvis man går ind i politik, at det så ikke kommer til at handle om, hvad man selv har lyst til, men den forpligtelse, man har over for de mennesker, som har stemt på en.

Løkkes venstredrejning

Når Merete Riisager har fulgt valgkampen er blå bloks deroute naturligt nok det, som har fyldt i hendes optik.

I den seneste meningsmåling står blå blok - Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige - til blot 74 mandater i Folketinget, mod 90 mandater i dag, hvor Nye Borgerlige altså ikke er med.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bærer en stor del af skylden, mener hun.

- For det første starter han valgkampen med at gå ind på de røde partier – eller i hvert fald Socialdemokratiets præmisser og siger, at det her er en velfærdsvalgkamp. Derefter må man jo sige, at han har opgivet de borgerlige dyder i løbet af de sidste par uger, siger hun.

- Det er svært, når det borgerlige Danmark generelt fører valgkamp på den præmis, at det er socialdemokratismen, som skal styre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk