Afgående minister melder sig i kritikkoret: Samuelsen må gå af hvis LA skal overleve

Der er brug for en ny leder, der kan genskabe troværdigheden, mener spidskandidat i LA.

Afgående undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at folketingsvalget blandt andet skal ses som et fravalg af Anders Samuelsen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Anders Samuelsen er nødt til at tage konsekvensen af det katastrofale folketingsvalg og træde tilbage.

Sådan lyder det nu fra afgående undervisningsminister Merete Riisager, der ikke genopstillede til Folketinget.

- Det er klart, at når man har et topstyret parti, så er det selvfølgelig også ledelsen, som må tage ansvaret, når det går galt. Sådan må det være, siger hun.

Vil det sige, at du ikke vil afvise, at Liberal Alliance måske skal finde en ny leder, efter den nuværende ikke engang er kommet i Folketinget?

- Jeg ønsker selvfølgelig, at vi har en stærk borgerlig liberal ledelse af Liberal Alliance, og det ser ikke ud til, at den nuværende ledelse har levet op til de forventinger, som man retteligt kan have til dem. Det må de selvfølgelig tage konsekvensen af. Det er klart.

Valget har været et fravalg af Samuelsen

Kan det overhovedet lade sig gøre at have en politisk leder, der ikke er valgt ind i Folketinget?

- Nej, det kan det ikke. I hvert fald ikke hvis partiet skal overleve. Det her valg har også været et fravalg af Anders Samuelsen som politisk leder. Anders har knoklet og skabt LA, og det vil han altid skulle have credit for, men der hvor vi står nu, der må vi bare sige, at de valg, som er truffet, er blevet fravalgt af de borgerlige-liberale vælgere.

- Hvis partiet skal overleve - og det skal det - så skal man vælge sig en ny ledelse, som vil arbejde og også se langsigtet på det borgerligt-liberale projekt. Det kan ikke nytte noget at tage for hurtige og forhastede beslutninger. Det tager lang tid at opbygge politiske projekter, det viser historien helt klart. Så man bliver nødt til at have tålmodighed, hvis man vil have forandringer i Danmark.

Anklaget for nepotisme

Merete Riisager er ikke den eneste LA'er, der peger på, at partiet trænger til en ny ledelse.

Partiets udenrigsordfører Henrik Dahl tog bladet fra munden tidligt i morges, da han til DR Nyheder kom med en meget hård kritik af Anders Samuelsen og ledelsen af partiet.

Blandt andet lød anklagen, at partiet var "fuldstændig gennemsyret af nepotisme". Noget som ministerudnævnelserne af både Anders Samuelsens søster Mette Bock og Thyra Frank var et udtryk for, og det kostede vælgernes tillid, mener han.

- Ja, navnlig Thyra. Det er jo hul i hovedet at udnævne en person til minister, som altså ikke har én af de kvaliteter, der skal til for at klare sig på Christiansborg.

- Vælgerne er jo ikke dumme. Det er jo til grin, at det skal være på den måde. Altså kejser Nero udnævner sin hest til senator ikke, det er selvfølgelig lidt mere skørt, men det er jo sådan noget på linje med det, vi snakker om.

Henrik Dahl peger desuden på, at Alex Vanopslagh, der er partiets spidskandidat i Vestjylland - hvor det lykkedes at få et mandat - kunne være en god kandidat til ny leder.

Hør Henrik Dahls kritik af Liberal Alliances ledelse og Anders Samuelsen i videoen herover. Klik på play.

Spidskanditat ønsker ny ledelse

Steen Holm Iversen er Liberal Alliances spidskandidat i Sydjylland. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Henrik Dahl er selv fortsat i spil til en plads i folketinget. Han stiller nemlig op i Sydjyllands storkreds, hvor partiet fik et enkelt mandat.

Pudsigt nok er han dog ikke selv spidskandidat, det er i stedet Steen Holm Iversen, der blev valgt som spidskandidat på en kritik af folketingsgruppens kurs og Liberal Alliances deltagelse i regeringssamarbejdet.

Dengang var Henrik Dahl loyal over for partitoppen, hvilket kostede spidskandidaturet.

Steen Holm Iversen deler også Henrik Dahls konklusion.

- Jeg synes, det er ret åbenlyst, at den vælgerlussing, vi har fået, kræver forandring, og den råber også på en anden ledelse, forklarer han.

Hvem der skal tegne partiet fremover skal de fire medlemmer, der ender i Folketinget beslutte.

Steen Holm Iversen mener, at det har været svært at forklare, hvorfor partiet gik i regering, og hvad man fik ud af det.

- Det har jo bare gjort, at det har været op ad bakke. Så vi skal finde en leder, der kan genskabe vores troværdighed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk