Alle børn i vuggestue og mad på værelset: SF vil forbedre forhold på Sjælsmark

Partiet vil med nyt udspil forbedre vilkårene for børnene, der har fået afslag på asyl.

Med et nyt udspil ønsker SF at forbedre forholdene for beboerne på Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Børn på Udrejsecenter Sjælsmark kan se frem til bedre vilkår. I hvert fald hvis det står til SF.

Partiet lancerer i dag et nyt udspil, som vil styrke børnehave-, skole- og fritidstilbuddene på udrejsecentret. Desuden skal alle de mindste børn tilbydes plads i en vuggestue, og så skal familierne have mulighed for selv at handle dagligvarer og lave mad.

Men egentlig er tiltagene ikke den optimale løsning for Sjælsmarks børn. Det lægger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, ikke skjul på.

- Stod det til SF, skulle alle børn ud af Sjælsmark. Men vi kan jo godt se, at der er langt til et flertal for det forslag på Christiansborg. Derfor lægger vi i stedet op til at forbedre forholdene på selve centret.

Partiformanden henviser til, at Socialdemokratiet samt alle partier til højre for midten afviser at lade familierne flytte ud af udrejsecenteret.

Søvnproblemer, mareridt og nedsat appetit

Udspillet kommer samme dag, som DR viser dokumentaren 'Børnene på Sjælsmark.'

I udsendelsen følger DR Dokumentar fem af de 141 børn, der bor på Udrejsecenter Sjælsmark, som er en nedlagt kaserne.

Video: Hadis og Husam på 11 og 8 år er to af de børn, der medvirker i dokumentaren. De har boet på Sjælsmark i mere end to år.

Deres familier har fået afslagasyl, men nægter frivilligt at rejse tilbage til de lande, som de er flygtet fra.

Forholdene på centret er derfor bevidst gjort så lidt attraktive som muligt, da myndighederne vil motivere forældre og deres børn, der altså opholder sig ulovligt i Danmark, til at rejse hjem.

Pia Olsen Dyhr medgiver, at familierne burde følge de danske myndigheders afgørelse. Men hun udtrykker, at hensynet til børnene for hende vejer tungest.

- Jo, deres familier er afviste. Men vi behøver altså ikke at pine børnene så meget, så de ikke kan få et almindeligt liv bagefter.

Ifølge nye tal har Hørsholm Kommune indtil videre modtaget 36 underretninger i år, som går på børnenes trivsel på Sjælsmark.

Og tidligere i år udgav Røde Kors en rapport, der meldte om alvorlige symptomer på psykiske lidelser hos Sjælsmark-børnene.

Søvnproblemer, mange nætter med mareridt og nedsat appetit var nogle af de lidelser, som rapporten beskriver hos de yngste beboere på stedet.

'Som en gyserfilm'

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, har set DR-dokumentaren 'Børnene på Sjælsmark', og den gør et dybt indtryk på politikeren.

- Jeg tænker, at det er en gyserfilm, jeg har set. Jeg får helt ondt i maven af at se, hvordan de her børn har det, siger Mattias Tesfaye.

Alligevel er socialdemokraten ikke indstillet på at lade familierne flytte ud af Sjælsmark, som de øvrige partier i rød blok, samt Alternativet, ønsker.

- Så kunne vi jo lige så godt have givet dem asyl.

Til gengæld ser Mattias Tesfaye gode takter i det udspil, som SF i dag har fremlagt som et kompromis.

- Alle børnene skal have mulighed for at gå i vuggestue. Der skal også være bedre normeringer i børnehaven samt fritidstilbud efter skole, siger ordføreren, der også melder sig klar til at ændre madordningen på udrejsecenteret.

- Det skal være muligt at tage sin mad med over på sit eget værelse og få skabt en familieramme omkring måltidet.

- Så overordnet set ser jeg helt klart muligheder for, at vi kan samarbejde med SF omkring deres udspil, konkluderer Mattias Tesfaye.

De øvrige partier i rød blok og Alternativet melder sig alle parate til at forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark. De er også enige med SF i, at familierne burde få lov at flytte væk fra den nedlagte kaserne.

Alternativet fortæller, at de tilmed støtter et borgerforslag, som skal behandles, når det nye Folketing træder sammen efter valget.

Forslaget går ud på, at alle afviste familier, som ikke har kunnet udsendes 18 måneder efter endeligt afslag, får tildelt en midlertidig opholdstilladelse for to år ad gangen.

SF ønsker ikke at tage stilling til forslaget på denne side af valget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk