Alternative vælgermøder: Haarder og Heunicke griller politikere med valgsange 

Valgkampens dramaer kalder på satire, mener de to folketingskandidater.

Det var et sjældent syn, men ikke desto mindre satte Næstveds socialdemokratiske borgmester, Carsten Rasmussen, sig i går ved klaveret og spillede op til et anderledes vælgermøde få dage før folketingsvalget.

Til musikken sang Bertel Haarder fra Venstre og Magnus Heunicke fra Socialdemokratiet, som hver især havde skrevet en valgsang.

I sangene blev de politiske spidskandidater og partier grillet satirisk for de ting, der er blevet sagt og gjort under valgkampen.

For Bertel Haarder er sang en god indgang til vælgerne.

- Når man har et smil med og ser tingene i et skævt prisme, så er der ting, man kan sige, som man ellers ikke kan sige. Man kan drille, uden det gør ondt, fortæller Bertel Haarder.

Med Næstveds borgmester Carsten Rasmussen fra Socialdemokratiet bag klaveret var Bertel Haarder og Magnus Heunicke klar til at synge det kommende folketingsvalg ind. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

Både Bertel Haarder og Magnus Heunicke har tradition for at skrive sange til deres egne partiers kongres- og landsmøder eller til julefrokosterne i folketingsgruppen.

- Der er nok materiale i denne her valgkamp. Både fra os selv og fra de andre partier. Derfor har vi prøvet at tage lidt gas på situationen, lyder det fra Magnus Heunicke.

Humoristisk lussing til Hønge og Løkke

I Bertel Haarders sang deles der kærligt ris ud til de forskellige partier, og især de interne uenigheder på den blå fløj har været sjove at skrive om, mener han.

- Det er kun sjovt, hvis det er sandt, tilføjer han.

Selvom hovedfokusset var på folketingsvalget i morgen, skulle valget til Europa-Parlamentet også lige nævnes i Magnus Heunickes valgtekst, som blandt andet lyder:

I SF var tonen spids, sæt dit kryds ved Karsten Hønge, han er træt af alt det pis. Men for SF's superstar, der var sagen knap så klar. For da stemmerne var optalt, der blev vælgerne til nar.

Hør uddrag fra Magnus Heunickes valgsang her:

- Det sjoveste er helt klart, at han (Karsten Hønge, red.) har haft reklamer, hvor der står 'ikke mere pis - stem på Karsten Hønge'. At få det ind i teksten var lidt svært, men det lykkedes. Han kaldte jo tidligere sig selv vikaren fra helvede, og nu har han selv sendt en vikar. Det kalder på lidt satire, lyder det fra den socialdemokratiske folketingskandidat.

Hør uddrag fra Bertel Haarders valgsang her:

Dagen før havde Bertel Haarder et sangvalgsmøde med Naser Khader, hvor 150 vælgere var mødt op.

Sang skal give mere end stemmer

Selvom vi kun tæller timer til folketingsvalget, så skulle vælgermødet i Næstved give mere end stemmer, lyder det fra Magnus Heunicke.

- Det er jo ikke afgørende, at jeg som nu synger en sang med Bertel. Politik handler også om at være sammen på andre måder, understreger han.

Bertel Haarder mener også, at en god valgsang lettere kan hive borgere op ad stolen end et klassisk vælgermøde, hvor partierne får et minut til at svare på et spørgsmål.

Pensionisterne Bodil og Jan Nielsen var mødt frem til det syngende vælgermøde i Næstved. (Foto: Ann Smed Madsen © DR Sjælland)

- Hvis man laver et arrangement med sang eller fortælling, så kommer der rigtig mange mennesker. Vi er nødt til i partierne at tænke på, at folk ikke bare gider at høre vælgermøder, hvor hver kandidat har et minut. Mine sange skal få folk til at grine, fordi de overdriver og driller lidt, men stadig kan vi også være alvorlige politikere, siger han.

Selvom sangene fik smilene til at brede sig i salen, gav det dog ikke nogen politisk afklaring for pensionist Jan Nielsen fra Fensmark ved Næstved.

- Det var rigtig hyggeligt, og det var gode sange, men jeg ved stadig ikke helt, hvor jeg skal sætte mit kryds på onsdag. Men det var rigtig sjovt, fortæller Jan Nielsen, der fulgtes til det syngende vælgermøde med sin kone Bodil.

Omkring 50 borgere mødte frem til sang til gårsdagens vælgermøde.

Facebook
Twitter