Alternativet vil erklære klimanødsituation: 'Det er ikke et almindeligt folketingsvalg, det er et klimavalg'

Danmark bør lige som Storbritannien og Irland erklære, at klimaet er i en nødsituation, mener partiet.

Global opvarmning, faldende biodiversitet, stigende C02-udslip og afsmeltning af is ved polerne.

Klimaet er i krise, og derfor er det nødvendigt, at Folketinget og den kommende regering erklærer 'klimanødsituation', mener partiet Alternativet.

Det britiske og irske parlament har allerede gjort det, og Danmark bør følge trop, mener partileder Uffe Elbæk.

- Vores mulighed for at løse klimaforandringerne bliver mindre og mindre. Vi skal tage det dybt alvorlig og handle nu. Det går alt, alt for langsomt i forhold til, hvor alvorlig situationen er, siger Alternativets partileder, Uffe Elbæk.

Han siger, at vi "er vidne til en historisk alvorlig natur- og klimakrise, som der er bred politisk enighed om, er menneskehedens største udfordring nogensinde".

- Og vi skal som ansvarlige politikere handle derefter. Det eneste rigtige er, at Danmark i stil med andre klimabevidste nationer erklærer klimanødsituation og dermed sender et signal om behovet for radikal, hurtig handling nu.

Tre succeskriterier

Alternativet mener, at erklæringen om klimanødsituation skal indeholde tre kriterier:

- Det ene er, at vi skal have stoppet for olieudvinding i Nordsøen over en periode på 10 år. Det andet er, at vi giver naturen mere plads ved at indføre en naturzone på 20 procent. Og det tredje er, at medlemmer af Folketinget ikke må gennemføre ny lovgivning, som belaster klimaet mere, siger Uffe Elbæk.

- Derudover vil det signalere til befolkningen, at det er en fælles opgave, vi skal løse alle sammen på tværs af partiskel. Vi vil gerne gå ud med en alvorlig tone til vælgerne og sige, at det ikke er et almindeligt folketingsvalg - det er et klimavalg, tilføjer Uffe Elbæk.

S-formand sætter spørgsmålstegn ved forslag

Det kan dog godt blive svært for Alternativet at få opbakning blandt de øvrige partier til planen om at erklære klimanødsituation.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blev spurgt til sin holdning til forslaget, da hun i går deltog i et debatmøde på Aalborg Katedralskole.

Hvis du bliver statsminister, vil du så erklære statslig klimakrise, som de har gjort i Storbritannien?, spurgte en af eleverne.

- Spørgsmålet er, om det, at man erklærer, at man er i en klimakrise, er afgørende for, om man handler eller ej, svarede Mette Frederiksen (S).