Alternativets klimapolitik vil gøre et kilo hakket oksekød 17 kroner dyrere

Uffe Elbæk, der er aftenens gæst i Mød Partierne, frygter, at andre partiers klimapolitik blot er 'pyntegrønt'.

Fødevarers aftryk på klimaet skal afspejles i prisen på varerne, mener Alternativet. (Foto: Celina Dahl © Scanpix)

- Jeg er ikke ude på, at folk ikke skal spise kød som sådan, men vi spiser for meget kød. Mit håb er, at danskerne vil begynde at spise mindre kød, men bedre kød.

Sådan lød det fra Uffe Elbæk, politisk leder i Alternativet, da partiet i december præsenterede sit forslag om at indføre en afgift på 17 kroner per kilo rødt kød.

Når Alternativet vælger rødt kød som oksekød, kalvekød og lammekød som mål for afgifterne, skyldes det, at det røde kød er noget af det mest klimabelastende, vi kan putte i munden.

Ifølge Klimarådet vil en afgift på det røde kød dog ikke have den store effektCO2-udledningen.

Alligevel holder Alternativet fast i, at der skal lægges en afgift på 17 kroner per kilo hakket oksekød, der bliver solgt.

Det handler nemlig ikke ligeså meget om at købe klima-aflad for produktionen, men også om at få forbrugerne til ikke at købe kødet.

- Afgifter virker på to måder: For det første som et økonomisk incitament til at regulere adfærd. For det andet virker afgifter, når de er synlige. Det er derfor, vi vil lægge dem i forbrugsleddet, har Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, forklaret til Berlingske.

Frygter andre partiers pyntegrønt

Alternativet var et nærmest nystiftet parti, da partiet stormede ind i Folketinget efter valget i 2015. Partiet med Uffe Elbæk som frontperson gik dengang til valg på særligt én dagsorden, der stadig er dominerende for partiet. Nemlig klimaet.

Og det er det stadig, understregede Uffe Elbæk på partiets landsmøde for knap en måned siden.

- Vi var det eneste parti, der i 2015 havde det grønne som det allervigtigste. I dag kan man ikke være et seriøst parti på Christiansborg uden at have en seriøs klimapolitik.

- Men nogle gange får jeg fornemmelsen af, at det er pyntegrønt. Fordi man ikke med troværdighed kan sige, at vi står op for klimaforskerne og deres konklusioner og så fortsætte med at udvinde olie i Nordsøen. Det kan man ikke, lød det fra Uffe Elbæk.

Der er to partier, der lever op til Paris-aftalens mål, sagde Uffe Elbæk under en partilederdebat om klimaet i sidste uge. Paris-aftalens mål handler om at bremse den globale opvarmning ved at reducere udledning af CO2.

Alternativet har tidligere præsenteret en række klimaudspil.

Det ene er en plan for et fossilfrit samfund i 2035, en plan for omlægning til 100 procent økologi inden 2040 og et udspil for en global grøn omstilling.

Vil have landbruget plantebaseret

Det er naturligvis ikke en afgift på rødt kød, der skal sikre, at Danmark lever op til målene fra Paris-aftalen. Derfor fremlagde partiet også en klimaplan frem mod 2030.

I den vil partiet blandt andet have landbruget mere på banen i klimakampen. I senest 2040 vil Alternativet have, at det danske landbrug er 100 procent økologisk og med minimal klimabelastning.

Det betyder, at landbruget om senest 20 år, ifølge partiet, skal være overvejende plantebaseret.

- Alene udledningen fra kvæg og svin står for cirka en femtedel af Danmarks samlede klimabelastning. Derfor skal vi gøre noget aktivt for at nedbringe produktion og forbrug af animalske fødevarer, lyder det i partiets klimaplan.

- Vi skal ikke producere enorme mængder dyr til eksport, men i stedet satse på økologiske kvalitetsprodukter.

Og det er altså også i denne klimaplan, at afgiften på kød kommer ind i billedet. For rødt kød er bare første skridt på vejen.

- Senere vil vi også indføre et generelt omstillingsbidrag på fødevarer med høj klimapåvirkning. Kort sagt vil vi indregne den pris, som vores natur, miljø og klima betaler, i de produkter, som forbrugerne køber, lyder det i klimaplanen.

Hvis du vil vide mere om Alternativets holdning på området, kan du i aften se med, når Uffe Elbæk er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 22.00 på DR1. Efterfølgende vil Uffe Elbæk svarer på dine spørgsmål i Tæt på på dr.dk her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter