ANALYSE: En Sass i topform havde været en meget vigtig partner for Mette Frederiksen

Med Sass Larsens sygemelding skal S-formanden finde en ny til den næstvigtigste post i en mulig S-regering.

Efter to årtier på Christiansborg har Henrik Sass Larsen i dag meddelt, at han sygemelder sig med depression og derfor ikke står til rådighed for en mulig ny S-regering. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det seneste årti har han været med til at lægge strategien og udvikle Socialdemokratiets politik, men i dag har Henrik Sass Larsen sygemeldt sig med depression og meddelt, at han derfor ikke er til rådighed for en mulig ny S-regering.

Dermed har Mette Frederiksen mistet et af sine stærkeste kort, fortæller politisk analytiker Jens Ringberg.

- En Henrik Sass Larsen i topform havde været en meget vigtig og stærk partner for Mette Frederiksen, hvis hun bliver statsminister. Men det har et stykke tid været tydeligt, at han ikke var i topform, siger Jens Ringberg.

Henrik Sass Larsen sad i sidste uge med om forhandlingsbordet til de første møder om dannelsen af en mulig ny socialdemokratisk regering.

Her var han tiltænkt den helt centrale rolle som finansminister på et muligt nyt ministerhold, fortæller Jens Ringberg:

- Henrik Sass Larsen har været en helt central skikkelse i Socialdemokratiet de seneste ti år. Både i forhold til strategi, som leder og først og fremmest i arbejdet med udviklingen af partiets politik. Han har været med til at formulere næsten alle de store politiske udspil, partiet er kommet med de seneste år.

Hvem skal nu være finansminister?

Med Henrik Sass Larsens sygemelding har Mette Frederiksen derfor en ny kabale, der skal gå op, hvis hun inden længe skal sætte et ministerhold.

- Mette Frederiksen skal nu tage en meget stor beslutning – nemlig hvem der skal have den næstvigtigste post i den kommende regering, finansministerposten, siger Jens Ringberg og tilføjer:

- Finansministeriet er omdrejningspunktet i næsten alle vigtige politiske forhandlinger, og det sted, hvor alle strandede forhandlingsforløb skal samles op og gøres færdige.

Umiddelbart er det nærliggende, at politisk ordfører Nicolai Wammen bliver finansminister, vurderer Jens Ringberg.

- Han har også tidligere været finansordfører. Men han er også i spil som udenrigsminister, så andre kan komme på tale.

Først skal det afklares, om Mette Frederiksen overhovedet får opfyldt sit ønske om en ren S-regering.

- Dernæst skal der lægges et stort puslespil, hvor både ministerposter, posterne som gruppeformand og politisk ordfører og måske formandsposten i Folketinget indgår. Og hun skal også finde en dansk EU-kommissær, siger Jens Ringberg.

En meget hård leder

Ved valget den 5. juni opnåede Henrik Sass Larsen kun lige akkurat genvalg til Folketinget, da han næsten fik halveret sit personlige stemmetal og blev valgt som den ottende og sidste socialdemokrat i Sjællands Storkreds.

- Valget var rigtigt dårligt for Henrik Sass Larsen. Jeg er sikker på, at det ramte ham hårdt, og det har nok været medvirkende til hans beslutning, siger Jens Ringberg.

Som gruppeformand udsendte Henrik Sass Larsen midt i valgkampen en mail til sine partifællerChristiansborg, hvor han indskærpede, at ingen måtte udtale sig, "heller ikke på eget ordførerområde - medmindre det er aftalt med Christiansborg forinden".

Mailen, som Politiken kom i besiddelse af, er med til at tegne et billede af, at Henrik Sass Larsen har været en meget hård leder som gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe.

- Men han har været det med Mette Frederiksens godkendelse. De har slået hårdt ned på alle afvigere. Det ramte for eksempel Mette Gjerskov, der fik frataget sit ordførerskab, fordi hun ikke ville stemme for burkaforbuddet sammen med resten af partiet, siger Jens Ringberg.

Strategen Sass

S-formand Mette Frederiksen kalder det "den rigtige beslutning", at Henrik Sass Larsen har sygemeldt sig. Hun tilskriver ham samtidig en stor del af æren for, at Socialdemokratiet lige nu kan forhandle om en ny regering, og kalder ham "en af sin generations vigtigste politikere".

Jens Ringberg giver partiformanden ret i, at Henrik Sass Larsen netop er en af de politikere, der tænker ud i fremtiden og lægger de store strategier.

- Han var med til at formulere den strategi, som skabte Helle Thorning-Schmidts S-SF-R-regering, men det viste sig også at have sine begrænsninger, og regeringen holdt kun fire år, siger Jens Ringberg og tilføjer:

- Da Mette Frederiksen blev formand, knyttede hun straks Henrik Sass Larsen tæt til sig. De har været helt enige om, at partiet skulle flytte sig til højre i udlændingepolitikken for at trække vælgere over midten – og det er lykkedes.

Sass har også været med til at beslutte, at man skal gå efter en ren S-mindretalsregering.

- Et af problemerne med den strategi, Henrik Sass Larsen har stået for, er måske hans temmelig anstrengte forhold til De Radikale. Det kom til at koste dyrt i Thorning-perioden, og nu står Socialdemokratiet igen i en situation, hvor vejen til magten går via De Radikale, siger Jens Ringberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk