ANALYSE: Glem SV-regering og DF som fødselshjælper - det bliver ren Løkke eller Frederiksen

Thulesen afskriver sig selv som Mette Frederiksens livline, og hun afviser Løkkes SV-tanker. Dermed er det ren Løkke eller ren Frederiksen, skriver DR's politiske analytiker

Meningsmålingerne peger pt. i retning af en plan A med Mette Frederiksen i statsministerstolen, vurderer Jens Ringberg. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Halvvejs inde i valgkampen ligger to meget omtalte plan B-scenarier på det yderste. De er ikke døde, men det ligner.

Den ene er Lars Løkke Rasmussens forestilling om en SV-regering som svar på en kaotisk parlamentarisk situation efter valget.

Dén plan har mødt Mette Frederiksens kolde skulder, hvorpå Løkke har konstateret, at Frederiksen er i færd med at rykke voldsomt til venstre i det politiske spektrum.

Den anden er Kristian Thulesen Dahls plan B, som Mette Frederiksen hidtil har kunnet knytte gode forventninger til - nemlig at Dansk Folkeparti kunne være fødselshjælper for en S-regering efter valget. Hvis plan A - en borgerlig regering - ikke var mulig.

Pilen peger på Frederiksen

Konsekvensen er, at det peger i retning af et af de oprindelige to plan A-scenarier. Enten Løkke eller Frederiksen, støttet af enten blå eller rød blok. Lige nu peger den klart største pil mod Frederiksen og rød blok - og det kan blive ualmindeligt udfordrende. Mere om det til slut i denne tekst - først lidt mere om Thulesens plan B.

Da Dansk Folkeparti holdt årsmøde i Herning i september 2018, spurgte Kristian Thulesen Dahl sit bagland: "Er I klar til valg?".

Dét var baglandet. Men det er forståeligt, hvis en DF'er hist og pist efterhånden er lidt træt af udsigten til det kommende valg - og valgresultatet.

Hun kunne bare ringe

For Dansk Folkeparti får et skidt valg, medmindre der sker noget helt nyt. Og det er derfor, Kristian Thulesen Dahl nu gør op med den plan B, som han ellers lagde vægt på i Herning i september. Her talte han om en situation efter valget, hvor Mette Frederiksen stod til at blive statsminister:

- Mange spekulerer naturligvis på, om Socialdemokratiet på et tidspunkt får nok, og telefonen så ringer hos os. For hvis den gør, hvad så? Og ved I hvad? Hvis den ringer – så tager vi den. Mette, du har mit nummer, sagde DF-formanden.

Meningen var klar: Hvis Frederiksen ringede, så kunne det være, at Thulesen ville være passiv fødselshjælper for en S-regering. Det ville sikre, at hun kunne føre en stram udlændingepolitik - og samtidig kunne man så føre velfærdspolitik sammen.

Ikke længere livline

I dag er meldingen fra Kristian Thulesen Dahl en anden. Han har læst meningsmålinger og konstaterer derfor, at plan B ikke længere er realistisk. Mette Frederiksen må skabe sin regering med udgangspunkt alene i rød blok.

- Vi vil ikke kunne redde hende. Det forholder jeg mig nu aktivt til.

Og derfor vil DF ikke kunne være en livline for en S-regering, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Valgkamp

Det er vigtigt at huske, at DF-formandens udtalelse kommer med udgangspunkt i dårlige målinger. Der er tale om valgkamp. Og DF har brug for at trække vælgere fra den socialdemokratiske beholdning ved at true med udsigten til slap udlændingepolitik. Lykkes det, kan plan B genopstå. Det er lige før, Thulesen Dahl opfordrer folk til at stemme på DF, så han kan hjælpe Socialdemokratiet med at føre stram udlændingepolitik.

Det er også værd at notere sig S-formand Mette Frederiksens svar - hun forudsiger, at det brede flertal bag en stram udlændingepolitik vil bestå efter valget. Og så vil hun i øvrigt ikke være statsminister, hvis hun skal tvinges til ændringer i "den brede udlændingepolitik".

Resten af valgkampen kommer politikerne til at diskutere, hvad dét betyder. Røde og blå politikere. Hvad er "den brede udlændingepolitik", som ikke kan røres?

Svær tid i den røde familie

Og ikke nok med det - efter valget kommer Mette Frederiksen til at stå over for ualmindeligt vanskelige forhandlinger med de andre partier i rød blok om, hvad de kan få hende til at acceptere på udlændingeområdet.

Med andre ord: Konsekvensen af det billede, der tegner sig i meningsmålinger - og af at de to plan B'er ikke længere er realistiske - er følgende:

Det peger i retning af plan A med Mette Frederiksen i statsministerstolen. Hvis hun da ellers kan komme overens med den nærmeste politiske familie - som bliver meget vanskelig at arbejde sammen med. Både før og efter regeringen er dannet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter