Analyse: Løkke bytter sin plan A ud med plan B dagen før valget

Men Løkkes nye plan A om en midterregering er ikke særlig realistisk, vurderer politisk korrespondent Christine Cordsen.

Med under et døgn til valgstederne åbner, meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at han vil arbejde på at danne en midterregering.

En uges tid inde i valgkampen smed statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en bombe, der ændrede valgkampen, da han i bogen 'Befrielsens Øjeblik' åbnede for at danne en SV-regering efter valget. Men hans førsteprioritet var en borgerlig-liberal regering, forsikrede han.

Her på valgkampens næstsidste dag siger Løkke nu til TV2, at han vil bruge al sin "energi og erfaring på at se, om ikke det kan lade sig gøre at samle en regering med ansvarlige erfarne partier hen over midten".

- Løkke har gjort sin plan B til sin plan A, konkluderer DR's politiske korrespondent Christine Cordsen og tilføjer:

- Han kan jo også læse meningsmålinger og kan se, at de virkelig skal tage meget fejl, før den nuværende regering har en chance for at overleve.

- Det kan også være, at det er det, han hele tiden har tænkt, men hvis han havde sagt det, da han udkom med sin bog for tre uger siden, så var han uden tvivl blevet mødt med et krav om, at regeringen måtte gå af. Fordi en regering, som selv har meddelt, at den ikke har en fremtid, den skal sådan set gå af.

Løkke understreger dog over for TV2, at hans nye plan A ikke ændrer på, at han som statsminister kan blive siddende efter valget, hvis der ikke er et flertal, der erklærer mistillid til ham i morgen. I det tilfælde vil han "straks gå i gang med at se på, hvordan regeringen kan omdannes".

Der kan være en fordel i at være siddende statsminister, påpeger Christine Cordsen:

- Hvis der stadig er et flertal bag ham, så skal der ikke nødvendigvis være dronningerunder. Så kan han gå i gang med at forhandle uden at skulle forbi dronningen. Så det kan give ham en styrket serveret at blive siddende som statsminister.

Hvem skal så med i en midter-regering?

Løkke vil dog ikke fortælle, hvilke andre midterpartier han i så fald vil gå i regering med.

Socialdemokratiet har hidtil afvist idéen om en SV-regering. Dansk Folkeparti har hilst idéen velkommen og budt sig til i en SVDF-regering. Også De Radikale har talt varmt for en regering hen over midten.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, man alene skal se det her som et spørgsmål om en mulig SV-regering. Det kan også handle om at trække De Radikale over midten. Selv om regeringssamarbejde selvfølgelig vil være svært for De Radikale, der er gået til valg på at pege på Mette Frederiksen som statsminister, siger Christine Cordsen.

- Det kan også være, han ser en KVR-regering for sig eller en KVRKD-regering, siger hun med henvisning til Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne, der efter fire valgperioders pause kan komme tilbage i Folketinget ved valget i morgen.

- Uanset hvem der vinder, så ser regeringsforhandlingerne ud til at blive så spegede, at man ikke helt kan udelukke ret meget, siger den politiske korrespondent.

Er det overhovedet realistisk?

Men hvis man skal tro på meningsmålingerne, er Løkkes nye plan A ikke særlig realistisk, vurderer Christine Cordsen.

- Det tegner til, at der er flertal blandt de partier, der peger på Mette Frederiksen som statsminister – og at hun vil forhandle med dem, og ikke med Lars Løkke Rasmussen. Og hvorfor skulle hun også gøre andet?

- Men man må også bare sige, at dansk politik er i opbrud, og det kan godt være, at den her udmelding er tænkt lidt mere langsigtet. Man kan jo også omdanne en regering midt inde i en valgperiode, siger Christine Cordsen.

Halvvejs inde i denne valgperiode blev den smalle V-regering eksempelvis udvidet til trekløverregeringen med Liberal Alliance og De Konservative.

- Det kan være startskuddet på en længere proces med at flytte Venstre et andet sted hen efter mange års tæt alliance med Dansk Folkeparti. Hvis Venstre taber regeringsmagten nu, så skal partiet genopfinde sig selv, siger Christine Cordsen.

Vil det give Venstre det sidste skub, før valgstederne åbner?

Alle meningsmålinger - som man selvfølgelig altid skal tage med et gran salt - peger på, at Løkke og de borgerlige taber valget.

- Når man står og kigger ind i det, så gælder det også som partileder om at sikre sit parti så godt et valg som overhovedet muligt, siger Christine Cordsen og tilføjer:

- Så det kan også handle om, at han tror på, at den her melding kan give Venstre et bedre valg. At det vil falde i god jord hos nogle af de mange vælgere, der stadig er i tvivl og måske hælder til Venstre.

- Jeg har aldrig mødt en statsminister, som ikke gik pænt meget op i sit eftermæle. Og jeg er helt sikker på, at det betyder meget for ham at kunne aflevere et Venstre i en bedre form, end partiet befandt sig i efter valget i 2015, siger hun med henvisning til, at Venstre med 19,5 procent af stemmerne fik det dårligste valg siden 1990.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk