Analyse: Ny LA-leder skal genrejse et parti, der ligger i ruiner

Det er nødvendigt at få en leder, som, baglandet tror på, kan genrejse partiet, vurderer korrespondent.

Alex Vanopslagh med sin nye arbejdsplads i baggrunden. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Liberal Alliance befinder sig i en grundlæggende krise, og efter valgnederlaget ligger partiet nærmest i ruiner.

Derfor har partiet skullet finde en ny politisk leder, som partiets bagland tror på kan genrejse partiet efter en vælgerlussing, der betød, at Liberal Alliance mistede 9 ud af 13 mandater.

Det vurderer DR Nyheders politiske korrespondent Christine Cordsen, efter at Liberal Alliance i dag har meddelt, at det nyvalgte folketingsmedlem Alex Vanopslagh bliver ny politisk leder.

- De befinder sig i en alvorlig krise efter folketingsvalget. Så de er nødt til at få en ny leder, som ikke har været en del af beslutningerne de seneste år. I en så alvorlig krise skal der en ny leder til, som baglandet tror på kan rejse partiet, siger hun.

Mange havde nok ventet, at det var fungerende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som ville overtage posten, efter at Anders Samuelsen gik af torsdag, da han måtte se i øjnene, at han ikke blev genvalgt til Folketinget.

- Men Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der var det oplagte bud som Samuelsens nummer to, har stået last og brast med den strategi, der har vist sig at koste. Hvis han skal have sin troværdighed i behold, så er det svært for ham at lægge en helt ny kurs og lægge de ting, der har kostet partiet dyrt, bag sig, siger politisk korrespondent Christine Cordsen.

Herunder takker Vanopslagh den ny tidligere politiske leder, Anders Samuelsen

En kæmpestor opgave

Der venter nu Alex Vanopslagh en stor opgave de næste fire år, hvor han skal være hovedmanden bag partiets genoprejsning.

- Han er uden erfaring på Christiansborg og uden kontakter i de andre partier. Derfor bliver det en svær opgave. Til gengæld vil Liberal Alliance formentlig med en socialdemokratisk regering få en valgperiode, hvor de ikke skal være en del af så mange forhandlinger. Så han får nok god tid til at lære spillet på Christiansborg, siger Christine Cordsen.

Alex Vanopslagh er 27 år og var fra 2014 til 2016 formand for Liberal Alliance Ungdom. Desuden er han valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk