Analyse: Pape og Riskær tog stik hjem i partilederrunde

Demokratiets Aften vil blive husket for bemærkninger fra to af valgets mindre partier.

Der stod hele 13 partiledere på rad og række. I langt over en time debatterede de emner som cigaretpriser, klima og sundhed.

Men det er to korte sætninger fra to af de mindre partiers ledere, der særligt vil blive husket. Nemlig Klaus Riskær Pedersen (E) samt Søren Pape Poulsen (K).

- Man kunne se, at de havde forberedt sig på at levere den bemærkning, der kører gennem Radioavisen næste dag. Det lykkedes især for én af dem. Og det var Søren Pape Poulsen. Da man åbnede for radioen i morges, var det hans angreb mod Rasmus Paludan, man hørte, siger Bjarne Steensbeck, der er politisk analytiker og vært på radioprogrammet Slotsholmen på P1.

Se hele udsendelsen 'FV19: Demokratiets aften' her.

'Demokratiets aften' på DR

Mandag aften var de 13 partiledere samlet til partilederrunde i DR Koncerthuset. Undervejs irettesatte Søren Pape Poulsen partileder for Stram Kurs, Rasmus Paludan, der i valgkampen får heftig politibeskyttelse.

- Du skal være taknemmelig for, at vi har et politi, der passer på dig, sagde han med henvisning til, at dansk politi bruger massive ressourcer på at passe på Rasmus Paludan:

- Du sviner politiet til, men du burde takke dem for alt det, de gør for dig, sagde Søren Pape Poulsen.

Bemærkningen fik efterfølgende stor opmærksomhed i medierne.

- Det lykkedes ham at få den afgørende bemærkning. For alle de partier, der balancerer dernede og har svært ved at få ørenlyd, er sådan en bemærkning på den store scene afgørende, konkluderer Bjarne Steensbeck.

Fornyet vind til Riskær

Efter i længere tid at have oplevet en form for stilhed fra Klaus Riskær Pedersen i valgkampen, trådte han mere klart frem i rampelyset mandag aften med en replik, der fik Bjarne Steensbeck til at skærpe opmærksomheden.

- Jeg er grædefærdig på de børns vegne. Jeg vil gerne have dem ud, sagde Riskær om børnene på Sjælsmark i et meget ægte øjeblik.

- Det var også en af dem, der vil blive spillet i løbet af dagen, og som har givet reaktioner. Det er et udtryk for, at han har ramt noget rent, siger Bjarne Steensbeck, der mener, at bemærkningen kan give Riskær tiltrængt medvind.

- Det var en af de bemærkninger, der måske overrasker folk, og som var meget personlig. Men det har han også brug for. Den bemærkning plus et par andre, hvor han forsøger at komme med politisk indhold, det var ikke helt tosset for ham, siger Bjarne Steensbeck.