Analytiker om DF-nedtur: Thulesen Dahl er presset fra flere sider

Kristian Thulesen Dahl bliver opfattet som en del af eliten, vurderer Bjarne Steensbeck.

Kristian Thulesen Dahl (DF) ved ankomsten til partilederdebat tirsdag den 7. maj, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev valget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kristian Thulesen Dahl har fortsat svært ved rigtig at overbevise vælgerne om, at deres stemme skal falde på Dansk Folkeparti.

Ifølge den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, står partiet til næsten af blive halveret, hvis der var valg i dag. En nedtur, der har stået på det meste af året.

En af de helt store årsager til, at Dansk Folkeparti lige nu befinder sig i en for partiet ganske uvant situation skal ifølge DR's politiske analytiker Bjarne Steensbeck findes i tilnærmelsen til Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

- Som de siger i toppen af regeringen, så var Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti med til at gøre socialdemokraternes udlændingepolitik stueren. Hvis Dansk Folkeparti kunne samarbejde med socialdemokraterne, så var socialdemokraternes udlændingepolitik nok blevet strammet – det tror jeg er en af de primære forklaringer, siger han.

- Helt tilbage fra 2001 og frem har vi set, at Socialdemokratiet har blødt vælgere i retning af Dansk Folkeparti, men nu nu er det altså skiftet. Socialdemokraterne har fået den stramme udlændingepolitik, så derfor har de kunnet gå tilbage.

Har centraliseret

En anden forklaring på Dansk Folkepartis tilbagegang i meningsmålingerne kan ifølge Bjarne Steensbeck skyldes centraliseringsspørgsmålet.

Noget, der har været kritik af fra flere steder.

- Det gælder sygehusene, retsområdet, politikredsene, kommunerne, amterne og nu her senest også en diskussion om regionerne. Og det er jo Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl, der om nogen har været med til at lave den her centralisering, siger Bjarne Steensbeck.

- Så han har været ramt på to områder, hans kerneområder. Den første har været det her centralisering, hvor han selv har måttet tage ansvaret, og så har han været ramt på udlændingeområdet, hvor der har været andre steder at gå hen – ikke bare socialdemokraterne, men også de to nye partier, der er kommet.

Er blevet en mand af systemet

Helt overordnet er udfordringen også, at Kristian Thulesen Dahl har siddet med så meget magt, som det har været tilfældet de seneste mange år.

- Når man taler med folk i partiet, så er der også lidt en følelse af, at hvor Kristian Thulesen Dahl tidligere var den, der stod uden for og råbte mod eliten, og stillede spørgsmål til eliten, så er han nu selv blevet en del af eliten, fortæller Bjarne Steensbeck.

Som eksempel nævner han hele debatten om retten til tidligere pension, hvor Dansk Folkeparti indtil videre har afvist at støtte Socialdemokratiets forslag med henvisning til velfærdsforliget fra 2006.

- Når Kristian Thulesen Dahl åbner munden, så bliver det hurtigt sådan noget med en omgang tal, og ting kan ikke rigtigt lade sig gøre, fordi der er en aftale på Christiansborg, siger han.

- Han er blevet lidt den etablerede folketingspolitiker på Christiansborg, som har haft magt, magt, magt, og så er der andre, som nu begynder at stå udenfor og råbe op og råbe i retning af Kristian Thulesen Dahl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk