Analytiker om 'uholdbare' udtalelser: Pia Olsen Dyhr skabte forvirring om centrale krav

SF's formand måtte præcisere udtalelser om minimumsnormeringer og kontanthjælp efter møde med pressen.

- Jeg vil gerne præcisere, at det selvfølgelig stadig er vores ultimative krav til finansloven, både minimumsnormeringer og kontanthjælpsloftet.

Sådan sagde SF's formand, Pia Olsen Dyhr, til nyhedsbureauet Ritzau en halv time, efter at hun havde forladt den ventende presse uden for regeringsforhandlingerne.

For da Pia Olsen Dyhr forlod forhandlingerne med Socialdemokratiet her til eftermiddag, såede hun pludselig tvivl om partiets ultimative krav.

SF har nemlig gjort det klart, at de ikke vil stemme for den næste finanslov, hvis der ikke ligger en plan klar for lovfæstede minimumsnormeringer, og at man afskaffer kontanthjælpsloft.

Men den pibe fik en anden lyd foran landtingssalen efter forhandlingerne i dag.

- Vi har sagt, at vi skal afskaffe kontanthjælpsloftet, og jeg kan høre, at for Radikale Venstre og Enhedslisten er det vigtigt, at man taler om en tilskudsordning, og derfor har vi svært ved at få enderne til at mødes, sagde SF-formanden.

Du kaldte det et ultimativt krav i begyndelsen af valgkampen, og du ville endda ikke stemme for finansloven, hvis det ikke blev afskaffet. Gælder det stadigvæk - ja eller nej?

- Det er rigtig vigtigt for SF at afskaffe kontanthjælpsloftet, og det kæmper vi stadigvæk med.

Du har kaldt det et ultimativt krav. Hvorfor skifter du sprogbrug?

- Jeg har ikke på noget tidspunkt sagt noget andet, end det jeg hele tiden siger, nemlig at børnefattigdom er vigtig for SF. Jeg har også sagt det andet i forhold til finansloven, og det er rigtigt, sagde hun og fortsatte:

- Men udgangspunktet for os er børnefattigdom, og derfor er vi også nødt til at se, at hvis der er andre modeller, der betyder, at vi indirekte kommer i mål med den udfordring, der ligger i kontanthjælpsloftet, så kommer vi rigtig langt. Men vi er ikke i mål.

Analytiker: Kan ikke leve med forvirring

Den udmelding stod dog kun til troende i en lille halv time, før Pia Olsen Dyhr måtte trække i land over for Ritzau.

For det var nemlig helt 'uholdbart', at Pia Olsen Dyhr skabte forvirring om de centrale krav under de vigtige forhandlinger, lyder det fra DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

- Det ser man ikke hver dag midt i så vigtige forhandlinger, siger han og fortsætter:

- SF kan selvfølgelig ikke leve med forvirring om partiets to vigtigste og ultimative krav – at kontanthjælpsloftet skal væk, og at der skal indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det skal stå knivskarpt - både over for vælgerne og over for Mette Frederiksen.

Ifølge Jens Ringberg kan det i forvejen være svært at gennemskue præcis, hvordan SF's krav er skruet sammen. Kravene skal nemlig ikke nødvendigvis falde på plads i regeringsforhandlingerne.

Til gengæld skal det på plads inden finansloven senere i år, for ellers vil SF ikke stemme for.

- Derfor måtte hun rykke ud med en præcisering, siger DR's poltiske analytiker.

Over for Ritzau forklarer Pia Olsen Dyhr, at forvirringen skyldtes, at hendes svar gik på regeringsforhandlingerne og ikke finansloven.

Det er vel korrekt, at du blev spurgt decideret til finansloven, altså om SF vil lægge stemmer til en finanslov uden en afskaffelse af kontanthjælpsloftet?

- Jeg synes faktisk ikke, at jeg svarede, at vi ikke har ultimative krav til finansloven. Jeg prøvede at svare i forhold til de forhandlinger, og det kan jeg godt se, at det kunne godt blande tingene lidt sammen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk