Angreb på angreb i statsministerduel: 'Du har ikke en krone til én ekstra pædagog'

Vendinger som 'bluffnummer', 'arrogance' og 'fejltrin' fyldte store dele af debatten mellem Lars Løkke og Mette Frederiksen.

Tonen var allerede slået an, inden de to statsministerkandidater Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) trådte ind i DR Byen for at deltage i aftenens timelange duel.

For da de to kandidater hver især blev spurgt ind til forventningerne for duellen, blev der ikke lagt fingre imellem.

- Jeg står for en politik, der er meget klart formuleret. Og jeg står over for en person, der vil have mit job, men som ikke engang er i stand til at sige, hvad en pakke cigaretter skal koste, sagde Lars Løkke Rasmussen, som herefter opremsede en række områder, hvor han ikke mener at have fået klare svar fra Socialdemokratiet.

Mette Frederiksen havde også en angrebsplan klar for duellen. På spørgsmålet om, hvad hun savner svar på fra Venstre, var hun helt klar i mælet.

- Hvornår ser vi Venstres økonomiske politik? Hvad er det Venstre vil? Hvad er det Lars Løkke skjuler for danskerne?, lød det fra S-formanden.

Løkke kaldte pensionsplan for det største bluffnummer - igen

Og den hårde tone blev blot hårdere, da Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen debatterede aftenens fire emner 'velfærd', 'pension', 'udlændinge' og 'klima'.

Beskyldningerne føg gennem studiet allerede under første debatemne om lovbestemte minimumsnormeringer på daginstitutioner.

- Jeg vil gerne være med til at indføre bedre normeringer. Det har vi afsat penge til i vores økonomiske plan. Du har ikke en krone til én ekstra pædagog, sagde Mette Frederiksen, der havde blikket stift rettet mod den siddende statsminister, som skarpt afviste S-formandens kritik.

Lars Løkke Rasmussen ville dog ikke stå tilbage for at rette et angreb på sin modkandidat.

Og stemmerne gik flere oktaver op, da der blev diskuteret pension og Socialdemokratiets plan om at afsætte tre milliarder kroner til at lade nedslidte danskere forlade arbejdsmarkedet før tid.

- Jeg har tidligere kaldt det for det største bluffnummer, og det er jeg ikke bleg for at gentage i aften. Du vil dele danskerne i et A og B-hold, og det er ikke særlig rart at tænke på, sagde V-formanden med henvisning til, at nogle fag vil kunne få adgang til pensionen, mens andre ikke vil kunne.

Se et klip fra aftenens debat, hvor der diskuteres pension:

En 'vild arrogance'

Mette Frederiksens stemme bævede dog ikke, da hun replicerede.

- Jeg erkender, at der er nogle, som har et hårdere arbejdsliv end andre. Det ved jeg som socialdemokrat. Jeg forsøger at rette op på nogle af dine fejltrin, og det er jeg stolt af, sagde hun.

Få minutter efter rettede Lars Løkke Rasmussen endnu et angreb mod socialdemokraten.

- Jeg står over for en politiker, der går til valg på at gøre danskerne fattigere.

Heller ikke det, ville Mette Frederiksen have siddende på på sig.

- Det er jo en vild arrogance. Du tror, at dem, der har arbejdet i 40-50 år går fløjtende på arbejde? Ved du, hvor mange der tager smertestillende?, sagde hun.

De heftige ordudvekslinger fortsatte også under de to sidste temaer 'udlændinge' og 'klima'. Under udlændingedebatten slog Lars Løkke Rasmussen blandt andet på, at han ikke mener, at Mette Frederiksen som statsminister vil kunne fortsætte den nuværende udlændingepolitik med de røde støttepartier.

Til sidst blev stemningen i studiet dog lettet en smule. Et publikumsspørgsmål lød nemlig på, om de to duellanter kunne sige et rosende ord om hinanden.

Lars Løkke Rasmussen fremhævede S-formandens engagement.

- Jeg oplever også en ægte indignation. Det er ikke teater, sagde han.

Mette Frederiksen fremhævede også sin modkandidats engagement og roste ham for hans politiske viden.

- Jeg må anerkende, at du ved rigtig meget om dansk politik, sagde hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter