Borgmester: Ny aftale om udligning haster, ellers ender vi med alvorlige besparelser

Det bliver svært at nå en aftale om udligning inden efteråret, erkender V- og S-kandidater.

En ekstra pose penge kan måske være en midlertidig løsning, mener folketingskandidaterne Erling Bonnesen (V) og Erik Christensen (S). (© Grafik: Signe Heiredal (DR))

Hvordan skal pengene mellem kommunerne fordeles?

Det skal politikerne på Christiansborg skynde sig at få lavet en ny aftale om, den såkaldte udligningsordning. For hvis de ikke gør det, venter der en barsk omgang, når kommunerne efter sommerferien skal lægge budget.

Sådan lyder advarslen fra Assens' borgmester, Søren Steen Andersen (V).

- Så kommer vi til at fortsætte ad det spor, som en række kommuner allerede er alt for langt nede af; nemlig at spare på velfærdsområderne, fordi det er det eneste sted, der er penge, siger Søren Steen Andersen (V).

Assens Kommune har allerede nu udgiftsstop og har måttet spare på blandt andet ældrepleje. Kommunen vurderer selv, at den mangler adskillige millioner i budgettet alene til næste år på grund af skæv udligning.

Ifølge interesseorganisationen Rimeligudligning.nu vil kommunen næste år mangle 167 millioner kroner som følge af, at der ikke er lavet en ny aftale om fordeling af penge på tværs af kommunerne.

- Hvis der ikke sker noget snart, så har jeg svært ved at have fantasi til at forestille mig, hvor vi så skal spare, siger Søren Steen Andersen (V).

Karl-Emil Greve er frivillig vandpolotræner i idrætscenteret Fyrtårn Tommerup. (Foto: (privatfoto))

Det kan mærkes i lokalsamfundet

Karl-Emil Greve, der er frivillig vandpolotræner i idrætscenteret Fyrtårn Tommerup i Assens Kommune, fortæller, at det økonomiske pres i Assens tydeligt mærkes i lokalsamfundet.

Erling Bonnesen (V) er medlem af Folketinget og stiller op i Fyns Storkreds ved det kommende folketingsvalg. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

- Der har været en mega opbremsning i økonomien fra kommunens side, og det kan vi også mærke herude i foreningslivet. Der gives ikke de tilskud, der var før, for kommunen har ingen penge. De lokale politikere fortæller os, at det skyldes udligningsreformen, så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke laver det om, siger Karl-Emil Greve, der til dagligt arbejder som integrations- og familiekonsulent i Assens Kommune.

S og V: Vi når det ikke i år

Erling Bonnesen (V) og Erik Christensen (S), som begge er medlemmer af Folketinget og kandidater til det forestående valg, er enige med Karl-Emil Greve i, at der er en skæv fordeling af pengene til kommunerne.

Men hvordan en ny fordelingsnøgle skal laves, er straks sværere at blive enige om, og ingen af dem tror på, at en aftale kan komme i hus, inden kommunerne begynder at lægge budgetter i sensommeren.

Erik Christensen (S) er medlem af Folketinget og stiller op i Fyns Storkreds ved det kommende folketingsvalg. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

- Vi havde nogle lange forhandlinger, og jeg tror, der er en stor vilje til at få det løst hos både Socialdemokratiet og Venstre. Vi har desværre ikke nået en aftale. Det er en haste-opgave, der skal løses efter valget, siger Erling Bonnesen (V) og fortsætter:

- Det er en skal-opgave, der skal løses snarest muligt efter valget. Så må man her ved den første budgetlægning lægge en pose penge oveni til dem, der er hårdest ramt, siger han.

Også Socialdemokraterne erkender, at den store lommeregner skal frem, og det kommer til at tage tid at få en ny aftale om udligning på plads.

- Det vil ikke være seriøst, hvis jeg stod og sagde, at det er på plads inden kommunerne lægger budget til efteråret, for det kommer til at tage tid. Men vi vil gerne være med til at se på, om vi kan lægge en pulje ind i de kommende forhandlinger mellem KL og regeringen til de hårdest ramte kommuner, siger Erik Christensen (S).

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter