Christine Cordsen om DF's kritik af Mette Frederiksen: 'Kan blive opfattet som panik før lukketid'

Kristian Thulesen Dahl beskylder Mette Frederiksen for at gå for meget efter magten.

Kristian Thulesen Dahl (DF) går få dage før valget til angreb på Mette Frederiksen (S). DF-formanden mener, hun har skuffet ham under valgkampen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er få dage tilbage af valgkampen, og her i slutspurten går Kristian Thulesen Dahl (DF) hårdt til angreb på Mette Frederiksen (S).

Med henvisning til bogen 'Mette Frederiksen - et politisk portræt' af Thomas Larsen, beskylder han hende for at "gå efter statsministerposten for enhver pris" og "frygter", at hun løber fra indgåede aftaler.

Og i et interview i Berlingske i dag kalder DF-formanden Mette Frederiksen for "kynisk" i sin valgkamp.

Men den sene kritik fra Kristian Thulesen Dahl kan blive opfattet som "panik før lukketid", mener DR's politiske korrespondent Christine Cordsen.

- Hans egen forklaring er, at han er blevet skuffet over Socialdemokratiet i valgkampen, siger hun og tilføjer:

- Men det er svært for Kristian Thulesen Dahl at undgå, at det ligner, at han er lidt desperat på grund af meningsmålingerne og måske fortryder, at han har haft den tætte alliance med Socialdemokratiet i den her valgperiode, siger hun.

Ifølge DR's politiske korrespondent tyder meget på, at netop det tætte samarbejde er en af årsager til, at Dansk Folkeparti i meningsmålingerne står til en "alvorlig vælgerlussing ved valget".

- Socialdemokratiet er, ifølge vores målinger det parti, som snupper flest vælgere fra Dansk Folkeparti, siger Christine Cordsen og tilføjer, at hvis Mette Frederiksen efter valget bliver statsminister, og Dansk Folkeparti ender med et så stort nederlag, som målingerne tyder på, så får DF "brug for at slikke deres sår og finde ud af, hvad de så skal gøre".

Kristian Thulesen Dahls mere eller mindre udtalte plan-b har været, at hvis Lars Løkke Rasmussen skulle tabe magten, så kunne han passivt lade Mette Frederiksen blive statsminister. Med det argument at ventrefløjen og De Radikale ikke skulle styre udlændingepolitikken.

- På den måde kunne hun være mere uafhængig af at forhandle med de partier i hendes eget bagland, som stiller alle mulige besværlige krav, siger Christine Cordsen.

Men hvis valgresultatet viser sig at ligne målingerne, har Kristian Thulesen Dahl selv givet udtryk for, at han ikke længere har politisk styrke til at gøre det.

S afviser kritikken

Hos Socialdemokratiet afviser de kritikken.

- Det har været en lang valgkamp. Det handler nok mere om dem end om os, siger Nick Hækkerup (S) og tilføjer:

- Vi har fremlagt vores visioner på en række områder i steder for at være efter andre partiers ledere og lave skræmmekampagner, siger han.

Men på trods af kritikken fra Kristian Thulesen Dahl afviser han ikke, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan samarbejde efter et valg.

- Socialdemokratiet kan samarbejde med alle partier om noget, men ikke med nogen partier om alt. Så vi vil søge det brede samarbejde, siger Nick Hækkerup, som dog understreger, at han undrer sig over, at DF peger på Lars Løkke Rasmussen, "når han har en sundhedsreform, der centraliserer Danmark".

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter