Dagen derpå: Sådan kan de 13 partier bruge deres resultat

Socialdemokratiet går tilbage, men ser ud til at erobre Statsministeriet.

Lars Løkke Rasmussen, Pia Olsen Dyhr og Pernille Skipper efter partilederdebatten på Christiansborg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Vælgerne har stemt. Fire ugers valgkamp er slut. Enten er festen stadig godt i gang i de enkelte partier, eller også er der gravøl, tid til selvransagelse og genopfindelse hos de partier, der er gået markant tilbage.

Lad os tage et kig på partierne ét for ét.

Socialdemokratiet 25,9 % (-0,4)

(Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

Det positive

Der er gode muligheder for, at Mette Frederiksen snart kan supplere formandstitlen med titlen som statsminister med et rødt flertal bag sig.

Det negative

Partiet går tilbage i forhold til valget i 2015. Et styrket valgresultat kunne have gavnet hendes forhandlingsposition med partilederne fra de Radikale, Enhedslisten og SF: Morten Østergaard, Pernille Skipper og Pia Olsen Dyhr. Især først- og sidstnævnte har fået gode valg, selvtillid og fremgang. Det kommer de til at bruge mod hende i forhandlinger.

Venstre 23,4 % (+3,9)

(Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det positive

Venstre går klart frem i forhold til sidste folketingsvalg og er fortsat det med afstand største parti i blå blok.

Det negative

Statsminister Lars Løkke Rasmussen må gå den tunge gang til dronningen i dag for at fortælle, at han ikke længere skal være statsminister efter en tumultarisk valgkamp, hvor V-formanden har forsøgt at nærme sig midten af dansk politik.

Dansk Folkeparti 8,7 % (-12,4)

(Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det positive

Dansk Folkeparti kan stadig nå at få indflydelse på det, som S-formand Mette Frederiksen har kaldt ”den brede udlændingepolitik”.

Det negative

Partiet er mere end halveret i forhold til valgresultatet i 2015. Partiet har fået en ”vælgerlussing”, som partiformanden selv kaldte det tidligt på aftenen. To nye partier i form af Stram Kurs og Nye Borgerlige har presset partiet på dets nøglepolitik; udlændingeområdet.

Radikale 8,6 % (+4,0)

(Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det positive

De Radikale er en af valgets helt store vindere. Morten Østergaard kan med 16 mandater, og dermed en fordobling, tanke selvtillid op, inden han sætter sig ved bordet med Mette Frederiksen for at forhandle prisen for at støtte hende som statsminister. Det har som bekendt en pris, og de radikale mandater kan formentlig omsættes til en del radikal indflydelse og politik.

Det negative

Valgets resultat gør, at Socialdemokratiet i en tilspidset situation kan true De Radikale med at finde opbakning til hendes statsministerdrømme hos de øvrige partier, hvor både Venstre og Dansk Folkeparti måske kunne have interesse.

Enhedslisten 6,9 % (-0,9)

(Foto: Claus bech © Scanpix)

Det positive

Landets mest røde parti får et acceptabelt valg med en marginal tilbagegang. Men partiet kan ende med at få markant indflydelse i en potentiel socialdemokratisk regering modsat i dag, hvor Enhedslisten er sat stort set uden for enhver indflydelse.

Det negative

På den brede udlændingepolitik får partiet formentlig kun begrænset indflydelse, ligesom Pernille Skippers økonomiske politik på de store linjer vil være uspiselig for De Radikales Morten Østergaard, der ser ud til at få en nøglerolle.

SF 7,7 % (+3,5)

(Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det positive

Socialistisk Folkeparti går markant frem. Det styrker formand Pia Olsen Dyhrs ambitioner om at få markant indflydelse på en rød regering.

Det negative

Pia Olsen Dyhrs parti ender ikke nødvendigvis med at få den nøglerolle som støtteparti til en socialdemokratisk regering, som hun ellers havde udset sig. Større interesse vil samle sig om de radikale.

Konservative 6,6 % (+3,2)

(Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Det positive

Partiformand Søren Pape Poulsen kan trygt blive siddende i sin stol. Med en klar fremgang er de Konservative en af de helt store vindere i den såkaldte blå blok. Vælgerne har øjensynligt belønnet en kurs, hvor partiet har stået fast på de enkelte emner og den samme politik gennem hele valgkampen.

Det negative

Søren Pape Poulsen skal nu igen til at lære, hvordan man er partiformand frem for minister, ligesom han skal være i opposition frem for regering.

Alternativet 3,0 % (-1,8)

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det positive

Alternativets grønne dagsorden har vundet stort ved dette valg. Det er et politikområde, hvor partiet ser ud til at få reel indflydelse under en socialdemokratisk regering.

Det negative

Selvom partiets grønne dagsorden nu har et klart flertal på Christiansborg, så har mange andre partier også kapret den. Alternativet skrumper kraftigt ind.

Nye Borgerlige 2,4 %

(Foto: Claus bech © Scanpix)

Det positive

Som det eneste af de nye partier kommer Pernille Vermund i Folketinget. Ikke nok med det; hun får selskab af tre partikollegaer.

Det negative

Nye Borgerlige ser ikke ud til at kunne få særligt stor indflydelse i den kommende valgperiode. Igen på valgaftenen tog Lars Løkke Rasmussen kraftigt afstand fra Nye Borgerlige.

Liberal Alliance 2,3 % (-5,2)

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det positive

Regeringspartiet har ligget og flirtet med spærregrænsen, men kommer altså lige netop i Folketinget. Nu får det snart tidligere regeringsparti nogle år til at redefinere sig selv.

Det negative

Liberal Alliances valg er en regulær katastrofe for partileder Anders Samuelsen. Ikke blot er partiet nu reduceret til det mindst mulige på Christiansborg og samtidig tingets mindste parti: Samuelsen selv og en stribe profiler er også røget ud af Folketinget.

Stram Kurs 1,8 %

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det positive

Et resultat tæt på spærregrænsen giver optimisme og partistøttekroner, der kan bruges til at videreudvikle partiet.

Det negative

Stram Kurs får ikke Folketinget som platform de næste fire år.

Kristendemokraterne 1,7 %

(Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det positive

Et resultat tæt på spærregrænsen giver optimisme og partistøttekroner, der kan bruges til at videreudvikle partiet.

Det negative

Kristendemokraterne kom lige netop ikke ind. Det er en spand kold vand i ansigtet på partiets hårdtarbejdende græsrødder og den nye partiformand.

Partiet Klaus Riskær Pedersen 0,8 %

(Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det positive

Meget positiv karma omkring Klaus Riskær Pedersen i valgkampen.

Det negative

Partiet endte langt under spærregrænsen og bliver nu nedlagt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk