Dansk Folkeparti vil spare to milliarder med et totalt asylstop

Kristian Thulesen Dahl er i aften gæst i Mød Partierne, hvor der blandt andet vil blive spurgt ind til partiets planer for et totalt asylstop de næste fem år.

Kristian Thulesen Dahl. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hvis du som flygtning eller migrant kommer til den tysk-danske grænse fra nytår og fem år frem, bliver du pænt afvist og bedt om at søge asyl i Tyskland i stedet. Og det samme ved grænsen til Sverige.

Og hvis du alligevel kommer til Danmark, bliver du placeret i et udrejsecenter, mens Danmark forhandler om mod kontant betaling, at sende dig tilbage til en flygtningelejr i det område, du kommer fra.

Sådan lyder Dansk Folkepartis plan for et fuldstændigt asylstop i Danmark fra 2020 og frem til 2025. Planen blev fremlagt for fem dage siden.

Og den betyder ifølge partiformand Kristian Thulesen Dahl ikke, at Danmark kommer i konflikt med den internationale flygtningekonvention.

- Flygtningekonventionen forhindrer ikke, at Danmark sender folk tilbage til lande, der er sikre. Vi kommer ikke til at sende nogen tilbage til lande, hvor de er truet, men de er ikke truet i for eksempel Tyskland, sagde Kristian Thulesen Dahl, da planen blev lagt frem.

Ifølge DF's beregninger vil asylstoppet betyde, at der kommer 4.000 færre asylansøgere til Danmark om året. Og den reduktion er ifølge partiet lig med en besparelse på to milliarder kroner, som i stedet kan bruges andre steder.

Halvanden milliard skal afsættes til at hæve ældrechecken, mens de sidste 500 millioner kroner skal bruges på at betale nærområderne for at tage imod asylansøgere.

Støjberg afviser planen

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist DF's plan om et asylstop. Hun frygter faktisk, at et asylstop efter DF's plan ville kun få den stik modsatte effekt, hvis det blev indført.

- Hvis Danmark gik enegang og indførte et asylstop alene i Danmark, så ville det betyde, at vi vil blive et helle for de, der alligevel kom hertil. For så vil vi ikke kunne sende dem til de lande, som de først har søgt asyl i, har hun sagt til DR.

Det skyldes, at Danmark har en parallel-aftale i forhold til Dublin-forordningen, som er bestemmende for, hvilket land der er ansvarlig for at behandle asylansøgeres ansøgninger. Hvis man indførte et dansk asylstop, ville man være nødt til at opgive parallel-aftalen, og så kunne man ikke sende asylansøgere tilbage til eksempelvis Tyskland, fastslår Støjberg, som går ind for et fælles asylstop ved EU's grænser i stedet for dansk enegang.

DF: Dublin-forordningen er brudt sammen

Kristian Thulesen Dahl ser dog ikke det store tab, hvis den danske parallel-aftale i forhold til Dublin-forordningen ryger i vasken.

- Vi mener faktisk, at Dublin-forordningen allerede er brudt sammen – den har ikke fungeret i årevis, siger Kristian Thulesen Dahl.

Juraprofessor på Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen, der blandt har forsket i EU-regulering af asyl og indvandring, mener dog stadig, at det er i Danmarks interesse at have en parallel-aftale.

- Gennem tiden har det klart været i Danmarks interesse at deltage, fordi det giver os mulighed for at sende asylansøgere til andre EU-lande. Dublin-systemet bygger på, at det oftest er det første land, som asylansøgeren kommer til, der har ansvaret for at behandle sagen. Det vil være ofte være lande i Sydeuropa, siger han til DR.

Hvis du vil vide mere om Dansk Folkepartis holdning på området, kan du i aften se med, når Kristian Thulesen Dahl er gæst hos Kåre Quist i Mød Partierne. Det er klokken 22.00 på DR1. Efterfølgende vil Kristian Thulesen Dahl svare på dine spørgsmål i Tæt på på dr.dk her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk