De gav håndslag som DF’ere, men som Støjbergs danmarksdemokrater vil de ikke love støtte til aftale

Danmarksdemokrater vil ikke klart sige, at de lægger mandater til aftale om penge til universiteterne.

Jens Henrik Thulesen Dahl er en af de DF'ere, der er gået over til Danmarksdemokraterne. Dermed er flertallet for stor aftale også forsvundet. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

Siden 2010 har flere midlertidige taxameterløft sikret landets universiteter flere penge til samfundsfaglige og humanistiske uddannelser, og i 2023 skulle det så gøres permanent.

Det fremgik klart af den aftale, som regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne præsenterede i starten af året.

Men som den kløgtige læser måske nok kan registrere, så er flertallet væk.

Kristendemokraterne er ikke længere repræsenteret i Folketinget, og en lang række af de DF'ere, der var med i aftalen fra januar, er sidenhen gået over til Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne.

'Cirka halvdelen af de studerende vil få tilbudt færre timer'

Og bliver aftalen om taxameterløftet ikke til virkelighed, betyder det ikke bare, at man ikke gør det permanent. De ekstra midler til samfundsfaglige og humanistiske uddannelser vil helt forsvinde, og universiteterne vil skulle spare 5.000 kroner per studerende og i alt i omegnen af 280 millioner kroner årligt.

- Hvis ikke en løsning findes, er vi kun to måneder fra en helt anden økonomisk virkelighed, som betyder, at cirka halvdelen af de studerende vil få tilbudt færre timer og mindre feedback og vejledning.

- Det er alvorligt og stærkt utilfredsstillende, at universiteterne sættes i så usikker en situation, lyder det fra Brian Bech Nielsen, formand for Danske Universiteter.

Der er altså stor frustration på landets universiteter.

Men faktisk er der fortsat et flertal for aftalen om permanentgørelsen af taxameterløftet. I hvert fald hvis de folketingsmedlemmer, der er gået fra Dansk Folkeparti til Danmarksdemokraterne fortsat vil lægge mandater til den aftale, de gav håndslag på i januar.

Danmarksdemokrater afventer udskudte anbefalinger

Det vil man dog ikke garantere, lyder det fra Danmarksdemokraternes Jens Henrik Thulesen Dahl, der, dengang han var en del af Dansk Folkeparti, var med til at forhandle aftalen fra januar, der blandt andet inkluderede permanentgørelsen af taxameterløftet.

Her er meldingen i stedet, at man vil vente på en række anbefalinger til finansiering af aftalen, der oprindeligt skulle have været fremlagt af en ekspertgruppe denne måned.

Erhvervsministeriet oplyser imidlertid til DR Nyheder, at alt arbejde i ekspertgruppen "aktuelt er sat i bero", mens der er valgkamp.

Samtidig bliver det op til den næste regering, om gruppens arbejde overhovedet skal genoptages.

Imens rykker den 1. januar, hvor universiteterne vil stå uden midlerne fra taxameterløftet nærmere. Men Jens Henrik Thulesen Dahl fastholder, at man ikke er bundet af aftalen, nu hvor partiet er Danmarksdemokraterne fremfor Dansk Folkeparti for ham og resten af partihopperne.

- I og med, at vi ikke er med i aftalen, så forbeholder vi os retten som nyt parti til at tage stilling til resultatet fra ekspertgruppen. Det, synes jeg også, er fair nok.

Men er det fair nok, at de her universiteter ikke aner, hvordan deres finansiering ser ud, når de går ind i 2023?

- Jo, men det må de altså leve med. Nu er der udskrevet et Folketingsvalg, og det kan jo have rigtig mange udkommer. Der er mange, der må vente på at få resultaterne af valget. Sådan er verden jo lige nu, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der er Danmarksdemokraternes medlem af Uddannelses- og Forskningsudvalget.

Sådan er den vel ikke nødvendigvis? Du kunne jo godt sige, at når I som DF’ere har indgået den aftale her, så står I ved det, selvom I nu er Danmarksdemokrater.

- Det kan jeg jo ikke, inden ekspertgruppen har et overblik over, hvad der er konsekvenserne ved aftalen er.

Kan man fremover stole på Danmarksdemokraterne?

Men I har jo givet håndslag op den aftale her, dengang i var DF'ere?

- Men på den led, at man skulle se på finansiering. Det er ikke en aftale, vi har været med til at indgå.

Uddannelsesminister Jesper Petersen (S). (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Det er det vel?

- Ikke Danmarksdemokraterne, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Kan man fremover stole på Danmarksdemokraterne, hvis I springer i målet på denne her aftale?

- Jamen, vi er jo slet ikke med i aftalen, så jeg mener sådan set ikke, at vi kan være bundet op af noget.

Hvornår tror du, at det er realistisk, at universiteterne kan få et svar fra jer?

- Det må du spørge nogen, der er tættere på den arbejdsgruppe om.

Aftalen 'En ny reformpakke for dansk økonomi' omfatter blandt andet også investeringer i forskning, grøn omstilling og målretning af erhvervsstøtten.

Se de seneste meningsmålinger her:

Minister: 'Dybt utroværdigt og meget problematisk'

Uddannelses- og forskningsminister, Jesper Petersen (S), har ikke mange rosende ord tilovers for de tidligere DF'eres ageren i sagen.

- Jeg synes, at det er dybt utroværdigt og meget problematisk, hvis de mandater, der er bag denne her aftale, ikke står ved den, bare fordi de nu er i et nyt parti, siger han.

Han er derfor klar til at love, at såfremt man fortsat er ved magten efter et folketingsvalg, vil man sikre taxameterløftet - med eller uden Danmarksdemokraterne.

- Lad mig gøre det helt klart, at det taxameter skal blive på det forhøjede niveau. Så bliver det ikke gennem denne her aftale, fordi borgerlige partier ikke bakker op eller andre springer fra, så vil vi gå andre veje for at finansiere det forslag, lyder det fra Uddannelses- og forskningsministeren.

Det her valg kom bag på sådan cirka nul mennesker. Hvorfor har du som minister ikke fået sikret penge til det her, inden valgkampen blev skudt i gang, når det nu er så vigtigt for Socialdemokratiet?

- Vi havde og har en aftale, som vi skulle til at implementere det permanente taxameterløft.

Men vi talte også sammen inden valget, hvor der heller ikke var en klar melding fra Danmarksdemokraterne?

- Jeg gjorde ikke noget for at sætte en ny aftale i søen, men det er vores ønske at beholde og permanentgøre taxameterløftet. Og vi er klar til at sikre det ved at gå andre veje, afslutter Jesper Petersen.