Den første Mette Frederiksen-regering: Sådan kommer dagen til at forløbe

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skal en tur forbi dronningen.

Både Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (S) ventes at besøge dronningen i løbet af onsdag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Med regeringsaftalen på plads er en hektisk periode skudt i gang.

Mette Frederiksen skal senere i dag på besøg hos dronningen, og de kommende dage venter en officiel overdragelse i Statsministeriet og en helt ny ministerliste.

Ved Mette Frederiksens besøg hos dronningen vil hun baggrund af de undersøgelser, hun har gjort sig som kongelig undersøger, indstille, at der dannes en socialdemokratisk ledet regering i Danmark.

Lars Løkke Rasmussen skal også forbi Amalienborg til et farvel-besøg i løbet af onsdag.

Da Lars Løkke Rasmussen i 2015 blev statsminister, præsenterede han sin rene Venstre-regering, dagen efter at han havde været ved dronningen.

Men om det også er Mette Frederiksens plan, er fortsat uvist.

Intet regeringsgrundlag på vej

Hun blev sent tirsdag enig med SF, de Radikale og Enhedslisten om en fælles forståelse om en politisk retning, efter at regeringsforhandlingerne har været i gang i 20 dage.

Aftalen er nedskrevet i et 18 sider langt dokument med titlen 'Retfærdig retning for Danmark'.

"Retfærdig retning for Danmark"

På et pressemøde efter præsentationen af aftalen fortalte Mette Frederiksen, at den nye aftale ikke er en endelig liste.

- Den fælles forståelse, vi har nu, er ikke en udtømmende liste. Det er den liste, der skal drive den regering, som jeg præsenterer for hendes majestæt dronningen i morgen, sagde hun (kort før midnat i aftes).

Til gengæld kommer Mette Frederiksens nye regering ikke til at udarbejde et såkaldt regeringsgrundlag, som mange regeringer ellers arbejder ud fra.

Et af hovedelementerne i den fælles plan er, at det trekvartmilliard dyre Lindholm-projekt, der skulle huse udvisningsdømte kriminelle på øen af samme navn, ikke bliver til noget.

På udlændingeområdet er parterne også blevet enige om, at børnene skal ud af Udrejsecenter Sjælsmark.

SF har også fået en af deres store valgløfter igennem omkring lovbefæstede minimumsnormeringer.

Læs et fuldt overblik her.