Det bliver den længste valgkamp i 44 år

Valgkampen i år bliver lang - og længere end normalt.

Kort efter statsministeren udskrev valget drønede kandidater fra partierne ud på gaden for at tale med potentielle vælgere. Her er vi ved Storkespringvandet i København et stenkast fra Christiansborg.

Hvis du synes fire uger med valgprogrammer, kandidater ude på gaderne og politiske debatter i gymnastiksale og forsamlingshuse er lang tid, så er du ikke helt forkert på den.

Valgkampen bliver denne gang på hele 29 dage, hvilket er den længste periode siden folketingsvalget i 1975.

Dengang varede valgkampen 35 dage. Siden har valgkampene typisk varet tre uger. Herunder kan du se, hvor lang tid før valgdagen den siddende statsminister har udskrevet valget.

De korteste valgkampe har historisk varet 20 dage, og det er der en grund til.

15 dage før valget er der frist for nye partier til at melde sig til Økonomi- og Indenrigsministeriet, og 11 dage før skal kandidater have meldt sig.

- Det gør, at valget i praksis ikke bør udskrives med kortere varsel end 20 dage. Men det er statsministeren, der suverænt beslutter det. Så det fungerer jo ikke sådan, at vi siger til ham 'Nej, den dato går ikke, du må rykke den', siger Christine Boeskov, der er valgkonsulent i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Tilbage i 1964 gik der hele 53 dage, fra statsminister Jens Otto Krag (S) udskrev valg, til vælgerne skulle sætte deres kryds. Det er stadig rekorden for længste valgkamp.

Allerede i aften mødes de 13 partiledere til to partilederrunder på tv. Først hos DR klokken 19.00 og senere på aftenen på TV 2.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, deltager dog ikke i aftenens programmer på grund af sygdom. I stedet afløser partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, hende.