DF: Ældre over 80 år skal have krav på plejehjemsplads

Et retskrav på plejehjem vil sluge en meget stor del af det økonomiske råderum, advarer finansministeren.

- Vi tror overhovedet ikke, vi vil se en eksplosion af folk, der vil på plejehjem, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om partiets forslag om et retskrav om plejehjemsplads for borgere over 80 år.

Hvis dåbsattesten viser en alder over 80 år, så skal du fremover kunne rykke direkte ind på et plejehjem.

Det er i hvert fald holdningen hos Dansk Folkeparti, der nu er klar til at indføre et decideret retskrav på en plejehjemsplads for ældre over 80 år.

- Nu skal det høre op med det her med, at ældre mennesker, der selv føler, at de har et stærkt behov for at komme på et plejehjem, bliver afvist ved indgangsdøren, siger formand Kristian Thulesen Dahl.

- Vi mener, der bør være et retskrav på at komme på et plejehjem, hvis man føler, man som ældre er nået dertil i livet, hvor man har behov for at skabe tryghed.

Mere plejehjemsbyggeri

Meldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti og SF i weekenden gav hinanden håndslag på at kæmpe for, at der efter valget bliver afsat en milliard kroner mere om året til de ældre.

En milliard, der skal lægges oveni i det generelle løft, som både Venstre og Socialdemokratiet har annonceret ved at lade udgifterne til ældre stige proportionelt med, at antallet af ældre stiger.

Og står det til Kristian Thulesen Dahl, kan de penge fint bruges til at sikre flere plejehjemspladser.

- Vi har jo anvist en milliard ud over det demografiske træk. Nogle af de penge skal bruges til plejehjemsbyggeri. Og så skal vi huske på, at selve driften - altså om en kommune skal hjælpe ældre i eget hjem med pleje og omsorg eller på et plejehjem ændrer jo ikke noget.

V afviser: Vil hellere hjælpe

Kristian Thulesen Dahl får dog ikke umiddelbart opbakning til sit udspil hos manden, der lige nu sidder på pengekassen, nemlig finansminister Kristian Jensen (V).

Ifølge ham vil et sådant krav sluge en stor del af det økonomiske råderum.

- Ikke at jeg tror, at alle 80-årige drømmer om at komme på plejehjem, men hvis man kan kræve det, så vil det komme til at sluge en meget stor del af den økonomi, der er, siger han.

- Jeg kan ikke se, hvordan man kan få råd til det. Jeg vil hellere give pengene til dem, der faktisk har et behov. Dem som man vurderer, har mest brug for hjælp, uanset om de er 79 eller 82.

Kristian Jensen erkender dog, at der er problemer med at finde plejehjemspladser nok, men årsagen skyldes ifølge ham, at der endnu ikke er landet en udligningsreform, der skal give økonomisk trængte kommuner bedre vilkår.

Opdateret med video.