DF kalder statsministerens forsvarsafstemning ’tudetosset’, mens Radikale er ’lykkelige’

Statsministeren får både ros og drøje hug for idéen om ny EU-afstemning.

Himmel og helvede. Sådan kan man godt betegne Dansk Folkeparti og Radikales reaktioner på Løkkes ønske om en folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold i næste valgperiode. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Danskerne skal endnu engang til folkeafstemning om vores forhold til EU, hvis det står til statsminister Lars Løkke Rasmussen og Venstre.

Statsministeren vil have afskaffet forsvarsforbeholdet, så Danmark kan sidde med ved bordet og gå med i felten, når EU samarbejder om forsvarspolitik og missioner ved eksempelvis Middelhavet.

Men for at det skal kunne lade sig gøre, skal et flertal af danskerne stemme for den idé ved en folkeafstemning. Men tanken om en folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal droppe ét af de fire danske EU-forbehold, får sindene i kog på Christiansborg.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, statsministerens nuværende parlamentariske grundlag, er klar med en hurtig konklusion omkring en folkeafstemning.

- Jeg synes, det er tudetosset. Jeg forstår ikke, hvorfor Lars Løkke Rasmussen kommer med den melding nu, siger han.

Tager man historiebrillerne på og skruer tiden blot knap 20 år tilbage, er der da også ringe odds for mere EU og afgivelse af dansk suverænitet. I 2015 blev det et nej til at droppe retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsordning, mens det i 2000 blev et klart nej til, at Danmark skulle have euroen.

De afstemninger burde være et klart nok signal for Løkke, mener Kristian Thulesen Dahl.

- Venstre og en række andre partier har jo prøvet at få euro-forbeholdet væk i 2000, så prøvede man retsforbeholdet i 2015, og nu er det som om, at de vil prøve med det næste forbehold i rækken, og det er så forsvarsforbeholdet. Jeg synes, de skulle pakke det sammen og acceptere forbeholdene som grundlaget for dansk EU-politik, siger han.

Løkkes ønske gør Lidegaard ’lykkelig’

Mens Dansk Folkeparti som EU-skeptikere næppe kunne ventes at være for en afstemning om forsvarsforbeholdet, er stemningen helt anderledes hos Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard.

- Jeg er rent ud sagt lykkelig for den her nye melding fra Venstre, siger han.

De EU-glade i Radikale Venstre ønsker faktisk endnu en afstemning om de danske forbehold sammen med den potentielle afstemning om forsvarsforbeholdet – de vil nemlig gerne forsøge at få fjernet retsforbeholdet igen.

Men netop forsvarsforbeholdet vil være godt at få fjernet nu, mener Martin Lidegaard.

- Både i forhold til at sikre EU’s ydre grænser, i forhold til at forebygge terror, i forhold til at bekæmpe cyberkriminalitet og sådan set også i forhold til vores klimasikkerhed. På alle de områder er EU i front, og det bør Danmark selvfølgelig også være.

Frygter drastisk udvikling i forsvarssamarbejde

Nikolaj Villumsen er Enhedslistens spidskandidat til europaparlamentsvalget, der finder sted 26. maj. Og som tidligere udenrigsordfører for Enhedslisten på Christiansborg har han flere gange advaret mod mere forsvarssamarbejde i EU.

- Det er en ualmindelig dum idé at afskaffe forsvarsforbeholdet. Stærke kræfter i Frankrig, Tyskland og i EU-Kommissionen ønsker oprettelsen af en EU-hær, og hvis forsvarsforbeholdet ryger, så risikerer Danmark at komme med i det, og det er en dum idé, siger Nikolaj Villumsen.

Skulle statsministeren finde et flertal for en folkeafstemning mod afskaffelsen af forsvarsforbeholdet, vil Enhedslisten anbefale danskerne at bevare det. Og selvtilliden er i orden.

- Vi er ikke bange for en folkeafstemning, siger Nikolaj Villumsen.

Statsministeren vil arbejde for at finde et flertal for en folkeafstemning efter valget 5. juni og håber, at folkeafstemningen kan finde sted allerede i næste valgperiode.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk