DF: Sæt 'ordenspoliti' på gaden og skab mere tryghed og færre indbrud

Politiforbundet og borgmestre er ikke begejstrede for idéen.

Opgaven ligger bedst hos politiet, mener borgmestrene.

Et kommunalt betalt vagtværn, der skal skabe større synlighed i gadebilledet og dermed mindske antallet af indbrud.

Sådan lyder forslaget fra folketingskandidaten Alex Ahrendtsen (DF).

Han kalder det for et ordenspoliti.

- Det er et supplement til politiet med en forebyggende effekt. Synlighed er afgørende for at forhindre indbrud. Det får vi ved at få flere betjente ud på gaden, hvor man kan se dem, forklarer han.

Alex Ahrendtsen (DF) mener, at det vil skabe mere tryghed og færre indbrud, hvis man indfører et ordenspoliti. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Idéen er, at ordensbetjentene skal have gennemgået den seks måndeder lange politikadetuddannelse.

Derefter kan en kommune ansætte dem til at gå eller cykle rundt i byerne ved eksempelvis koncerter eller fodboldkampe. De skal ikke have lov til at bære skydevåben men skal udstyres med knipler.

Hvis de oplever ballade, skal ordenspolitiet kunne foretage en civil anholdelse, hvorefter politiet skal tilkaldes.

- Alternativet er private vagtværn, og der er det kun dem med penge, der har råd til at gøre det. Derfor foreslår jeg, at det er noget, der sker over den kommunale skattebillet, så vi løfter solidarisk, siger Alex Ahrendtsen.

Nedadvendte tommelfingre

I Politiforbundet er det dog ikke noget, formand Claus Oxfeldt er specielt begejstret for.

- Det er vigtigt, at vi fastholder det enhedspoliti, vi har i Danmark. Det bliver simpelthen for sårbart, hvis vi begynder at gradbøje politiet. Jeg synes, vi skal fastholde, at det er politiet, der varetager alle politiopgaver.

Heller ikke folketingskollega Trine Bramsen (A) er enig i, at trygheden skal komme fra kommunerne.

- Det rammer helt skævt. Den politiske opgave er at sørge for, at der er politikfolk nok til at skabe en god borgerbetjening. Det er ikke en løsning at lægge ansvaret over på kommunerne. Så det er tommelfingeren ned til det forslag, siger hun og uddyber:

- Lægger man ansvaret over til kommunerne, lægger man også regningen derover. Det betyder, at kommunerne skal prioritere ældrepleje og andre områder endnu hårdere.

Der skal følge penge med

Heller ikke i Svendborg tror borgmester Bo Hansen (A), at ordenspolitiet er noget, kommunen vil gøre brug af.

- Det svarer lidt til, at man kan sige, at der mangler pædagoger i børnehaverne. Derfor skal kommunen have fri mulighed for at ansætte nogen. Jeg har svært ved at se, at det giver mening, medmindre der følger økonomi med, siger han og fortsætter:

- Det vil ikke være noget, vi ville prioritere. Jeg kunne godt få øje på andet, vi har mere behov for end 20 cyklende betjente i Svendborgs gågader.

I Nyborg er borgmester Kenneth Muhs (V) enig i, at den nære tryghed og orden er vigtig. Alligevel er han skeptisk over for, at det skal være en kommunal opgave at sikre den.

- Vi er i forvejen udfordrede på vores udgifter, og det bliver ikke mindre i fremtiden. Derfor er det en dårlig løsning at lægge flere ting over på kommunerne, siger Kenneth Muhs.

Han frygter, at ordningen kan være med til at skævvride trygheden i Danmark.

- Hvis man i Nyborg indfører ordningen, fordi vi har råd til det. Hvad så hvis nabokommunen ikke har, er der så forskel på, hvordan lov og orden bliver håndhævet? Jeg synes, den opgave ligger bedst ved politiet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter