DR's kandidattest: Her er de kandidater, flest er enige med

En socialdemokrat fra Bornholm og en løsgænger er blandt topscorerne i 'bedste match'.

Fra øverst til venstre: Ina Strøjer-Schmidt (SF), Michael Lange (V), Lars Goldschmidt (S) og nederst fra venstre: Chresten Ibsen (løsgænger), Ole Pedersen (V) og Nick Hækkerup (S).

Valgkampen har de seneste fire uger raset landet over.

I lygtepæle hænger håbefulde kandidater fra 13 forskellige partier, som alle håber på at blive valgt til Folketinget.

Nogle kandidater er dog mere populære hos vælgerne end andre. Det viser besvarelserne i DR's kandidattest, som knap 1,8 millioner brugere indtil nu har taget.

I testen har DR givet samtlige folketingskandidater mulighed for at svare på, hvad de mener om en lang række politiske emner. Når brugerne så tager testen, får de til sidst at vide, hvilken kandidat der er deres "bedste match".

Sammenligner man besvarelserne fra de ti storkredse, er Lars Goldschmidt fra Socialdemokratiet testens højdespringer.

Han er blevet "bedste match" - og altså et muligt kryds til valget - hos 22 procent af de bornholmske brugere.

Populær socialdemokrat fra Bornholm

Lars Goldschmidts mærkesager er klima og bedre uddannelse til flere, og han er glad for titlen som den kandidat, flest brugere er enige med.

- Det synes jeg er yderst rimeligt i betragtning af, at jeg mener noget fornuftigt. Det er opmuntrende, men selvfølgelig også lidt sjovt, for jeg har nok ikke en stor sandsynlighed for at blive valgt, siger han.

Lars Goldschmidt (S) fra Bornholm er den kandidat, som flest gange er blevet vist som "bedste match" i DR's kandidattest. Han står dog ikke til at komme ind i Folketinget. (Foto:Larsgoldschmidt.dk)

Lars Goldschmidt er nemlig ikke partiets spidskandidatBornholm, hvor Socialdemokratiet normalt kun får ét mandat.

Hvad tror du, det er ved dine svar, som folk er enige med?

- Jeg tror, at det er den samme grund, som er grunden til, at jeg er socialdemokrat - nemlig at jeg både har en omsorg for miljø og mennesker og en interesse for, hvad der skal til, for at vi kan være et rigt samfund, som har råd til at opføre sig ordentligt, siger Lars Goldschmidt (S).

Socialdemokratiets kandidat fra Bornholm er skarpt efterfulgt af Ole Pedersen fra Venstre og Ina Strøjer-Schmidt fra SF, der også blev vist mange gange som "bedste match".

Løsgænger Chresten Ibsen er en af de kandidater, som har været "bedste match" flest gange i DR's kandidattest. Det er første gang, han stiller op til Folketinget. Han var med til at stifte foreningen Fair Bidragssats, hvis mål er at få rullet stigningerne i bidragssatser tilbage. (Foto: Facebook).

Løsgænger scorer højt i Østjylland

I top fem over de kandidater, som flest er enige med, finder man også en, der stiller op til Folketinget for første gang. Og faktisk er han slet ikke med i et parti.

Løsgænger Chresten Ibsen er nemlig dukket op som "bedste match" på holdninger 44.000 gange hos de 280.599 østjyske vælgere, der har taget taget testen.

Det svarer til knap 16 procent.

- Damn, det er da det vildeste, jeg har hørt, lyder reaktionen, da Chresten Ibsen i telefonen får resultatet at vide.

- Jeg har da fået mange screenshots fra mine bekendte, fordi de har fået mig som den, de var mest enig med. Men 44.000 overgår min vildeste fantasi. Jeg bliver faktisk lidt rørt.

Chresten Ibsen har taget ferie de sidste fire uger for at føre valgkamp, og han kæmper især mod "den grådige finansverden".

- Jeg har jo kigget mig omkring og set alle de lygtepæle, hvor jeg ikke hænger, fordi jeg ikke alene har haft tid til at komme rundt i alle dele af kredsen. Så jeg er glad for, at folk har kunnet se mig og mine holdninger i kandidattesten, siger han.

Chresten Ibsen har som løsgænger brug for små 20.000 stemmer for at få en taburet i Folketinget.

Det er før lykkedes for en kandidat i netop Østjyllands Storkreds, da 23.253 vælgere i 1994 satte kryds ved multikunstneren Jacob Haugaard.

Kun bedste match 14 gange

I den anden ende af skalaen finder man de kandidater, der slet ikke eller kun meget få gange er kommet op hos nogen som "bedste match".

En af dem, som kun få har været helt enige med, er Flemming Leer Jakobsen fra Enhedslisten, der stiller op i Vejle.

Kun 14 ud af 174.660 brugere har fået ham op som deres "bedste match".

- Det ærgrer mig ikke, for når jeg har været ude til debatter, så synes jeg altid, der har været vilje og gejst over for det, vi kommer med fra Enhedslisten, lyder reaktionen fra Flemming Leer Jakobsen (EL).

- Der er også mange flere nuancer i forhold til de forskellige politikområder end det, der lige kan udtrykkes i de forskellige muligheder, som er i testen, siger han.

Han mener, at man kan bruge testen som rettesnor, men man bør også se på den politik, som de forskellige partier har vedtaget i Folketinget.

- Det vigtigste er, at man møder op og stemmer, for det her er jo en festdag for os alle sammen.

Bliver klogere på mærkesager

DR Nyheder har talt med nogle af de vælgere, der har benyttet sig af kandidattesten op til folketingsvalget.

- Jeg har brugt den til at finde ud af, hvad jeg skal stemme, og hvad de forskellige politikeres mærkesager er, siger Zenia Høgh, der er studerende.

Hun endte dog med at stemme på et andet parti, end det, hun matchede med i kandiddattesten.

- Jeg stemte på det parti, som jeg havde tænkt mig at stemme på til at starte med, efter jeg var inde og læse mere om partiets politik, siger Zenia Høgh.

En anden vælger, Julie Poss, fortæller, at hun tog kandidattesten for at blive bekræftet i de tanker, hun havde gjort sig.

- Jeg føler, at jeg har været ret god til at læse om de forskellige partiers politik, og jeg er meget interessere i at udvide min horisont. Kandidattesten gør, at man bliver bekræftet endnu mere i sit valg, siger Julie Poss.

Du kan stadig nå at tage DR's kandidattest her:

I en tidligere version nævnte artiklen Gerhard Andersen fra Stram Kurs, der ikke har været nogens 'bedste match'. Han har dog ikke taget testen færdig og er derfor fjernet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter