Efter blot et år: Mercado vil lave sin egen lov om proforma-ægteskaber om

En central enhed, der skal forhindre proformaægteskaber, fungerer ikke efter hensigten. Derfor skal kommunerne have ansvar tilbage.

Det er bare et år siden, at børne- og socialminister, Mai Mercado (K), kunne offentliggøre et bredt forlig om et forbud mod proformaægteskaber i Danmark.

Formålet var at forhindre folk i at bruge et ægteskab som undskyldning for at skaffe sig ophold i et EU-land.

Der blev derfor oprettet en central enhed med base i Odense, der skulle godkende ansøgninger om vielser på dansk jord, hvor begge parter er udenlandske statsborgere.

Aftalen har været udsat for stor kritik fra flere borgmestre, og nu erkender ministeren, at ordningen ikke fungerer, som den var tiltænkt.

- Der må vi konstatere, at det ikke fungerer. Jeg tror på, at vi kan få et system, hvor vi kan sikre os imod proformaægteskaber og samtidig sikre fleksibiliteten, så bryllupsturismen kan blomstre, siger Mai Mercado.

Derfor åbner hun nu op for at flytte nogle af opgaverne tilbage til kommunerne.

- Den centrale enhed, der skal afsløre dokumentfalsk, skal bevares. Jeg lægger op til at godkendelsen af vielserne skal tilbage til kommunerne, forklarer børne- og socialministeren.

Begejstrede borgmestre

En af dem, der har været modstander af lovændringen, er Ærøs borgmester, Ole Wej Petersen.

Derfor er han meget begejstret for børne- og socialministerens nye forslag.

- Det betyder rigtig meget, for loven har betydet en nedgang for øen. Hvis det fortsætter, så mister vi mange restauranter og små virksomheder. Så jeg er rigtig glad for, at vi måske kan få vores bryllupsarrangementer op at stå igen til efteråret, forklarer han.

Han bakkes op af borgmesteren i Tønder Kommune, Henrik Frandsen (V). Han mener, at det har frataget kommunen nogle opgaver, som de 'sagtens kunne løse'.

- Siden loven blev indført, har vi oplevet et meget stort tilbageslag. Jeg er meget optaget af, at vi får det tilbage på sporet igen, siger han.

Selvom det er midt i en valgkamp er Henrik Frandsen ikke bange for, at forslaget er udtryk for god gammeldags valgflæsk.

- Alle partier er optaget af, at der er udvikling og aktivitet ude i landkommunerne. Så hvis man vil være med til at gøre det, så tager man imod Mai Mercados invitation, siger han.