Ekspert om DF-tilbagegang: Monopolet på udlændingeområdet er brudt

Den stramme udlændingepolitik er kopieret af andre partier, lyder vurderingen.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kan lige nu se tusindvis af vælgere sive væk fra partiet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Folketingsmedlem fra Dansk Folkeparti Kenneth Kristensen Berth deler valgbrochurer ud foran Rema 1000 i Vallensbæk.

Her møder han den selvstændige erhvervsdrivende Torben Thestrup, som stemte på partiet ved seneste folketingsvalg i 2015. Torben Thestrup tager en brochure og benytter straks lejligheden til at beklage sig til Kenneth Kristensen Berth. Ifølge ham bliver området brugt af pushere, uden at politiet griber ind.

Kenneth Kristensen Berth og ham tager en snak om problemet, uden at Torben Thestrup ser ud til at være overbevist om, at det løser noget som helst.

Faktisk er han usikker på, om Dansk Folkeparti kan løse de ting, han føler er vigtige.

- Det synes jeg ikke. Jeg synes ikke, de har udnyttet det godt nok. De snakker. Men der sker ikke noget, vel?, svarer han på spørgsmålet, om partiet har forvaltet dets mange mandater godt nok.

- Jeg stemmer nok på Konservative eller Riskær (Klaus Riskær Pedersen, red.) denne gang, siger han.

Udlændingemonopolet er brudt

Dermed er Torben Thestrup en af de flere end 300.000 vælgere, som Dansk Folkeparti ser ud til at miste ved det kommende folketingsvalg sammenlignet med valget i 2015.

Spørger man valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, er det sjældent at se så stor en tilbagegang for et parti på så kort tid. Men partiets mærkesag er simpelthen blevet overtaget af mange andre partier, forklarer han.

- Tidligere har de (Dansk Folkeparti, red.) haft monopol på en meget stram udlændingediskussion. Det har de ikke længere, siger han og hentyder til, at partier både til højre og venstre for Dansk Folkeparti kører med en stram politik på det område.

I klippet her kan du et par skuffede DF-vælgere

Har meldt sig ud

I Vallensbæk er Torben Thestrup ikke den eneste vælger, der er skuffet over partiet. Også pensionist Bjarne Møller Olsen har tænkt sig at stemme anderledes denne gang. Han har ellers været trofast DF-vælger, siden partiet blev stiftet.

- Jeg synes, de har skuffet mig for meget på landspolitikken. Det er tomme løfter, og når valget er overstået, så sker der ikke en meter. Jeg har været medlem af DF, men jeg har meldt mig ud, fortæller han.

Til DR siger Kenneth Kristensen Berth, at han bestemt ikke mener, at partiet har noget at skamme sig over.

- Vi har fået rigtig meget DF-politik gennemført de sidste år, siger han.

Forsker: S er et nemt alternativ

Alligevel står partiet til en halvering. Ifølge Kasper Møller Hansen siver vælgerne især til Socialdemokratiet, men også til Venstre, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Faktisk er et vælgerskridt fra Dansk Folkeparti over til Socialdemokratiet efterhånden et meget kort et af slagsen, mener han.

- Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står tættere ved hinanden, end de har gjort nogensinde før på udlændingeområdet. Og samtidig har Socialdemokratiet haft rigtig godt held med at tage en dagsorden, der hedder pension. Og de har en dagsorden, der hedder klima. Alt sammen dagsordner, der ligger meget, meget højt på vælgernes dagsorden lige nu. Det er ikke en dagsorden, som Dansk Folkeparti har haft, siger Kasper Møller Hansen.

Kenneth Kristensen Berth: Jeg klør på

I Vallensbæk har Kenneth Kristensen Berth også læst målingen, der halverer partiets antal mandater. Men med 21 dage tilbage i valgkampen er der for ham kun én løsning.

- Det er at klø på. At klø på fra morgen til aften, og det skal nok lønne sig. Og ender det med et regeringsskifte, vil jeg næsten garantere, at der om fire år kommer rigtig mange DF-vælgere tilbage. For de bliver grumt skuffet over det alternativ, de har stemt ind.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk