Ekspert om røgfri skoletid: 'Jeg er ikke i tvivl om, at det vil have en effekt på unge'

Effekten af røgfri skoletid er dog endnu ikke belyst, understreger Charlotta Pisinger.

(Foto: kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Der tegner sig et bredt flertal for at indføre røgfri skoletid på grundskoler, efterskoler og alle ungdomsuddannelser blandt partierne på Christiansborg.

Og det glæder Charlotta Pisinger, der er klinisk professor i tobaksforebyggelse på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

- Det er et forholdsvis nyt og skandinavisk fænomen, men jeg er ikke i tvivl om, at det vil have en effekt på unge, siger hun.

Restriktioner virker generelt

Også i Kræftens Bekæmpelse er der glæde over åbningen for, at der kan komme røgfri skoletid på den anden side af et valg.

- Vi har længe appelleret til, at vi fik røgfri skoletid – både på grunduddannelserne og ungdomsuddannelserne. Og det har vi primært gjort, fordi man har god erfaring med det i de andre nordiske lande, især i Norge, siger projektchef for tobaksforebyggelse Niels Them Kjær.

Røgfri skoletid blev indført i Norge for nogle år siden, og erfaringerne har været positive bekræfter Charlotta Pisinger.

- I dag ser vi, at andelen af rygere blandt de unge er ekstremt lavt, siger hun og slår fast, at røgfri skoletid dog ikke alene kan forklare den tendens.

Faktisk er det meget sparsomt med viden på området. Flere undersøgelser er i gang med at belyse området, men indtil videre er effekten af røgfri skoletid ikke velundersøgt.

- Men vi ved fra alle de gange, man har indført nogle restriktioner på rygning på arbejdspladser for eksempel, at hvis det bliver håndhævet, så virker det, siger Charlotta Pisinger.

I tilfældet med røgfri skoletid er der endda en potentiel ekstra gevinst. For forslaget gælder for alle, både elever over 18 år, men også de ansatte.

- Det betyder utroligt meget for de unge, at de ser andre ryge. Jo mere de ser op til dem, desto mere betyder det. Rollemodeller som lærere har en meget stor betydning for, om børnene selv begynder at ryge, forklarer hun.

Unge er ekstremt prisfølsomme

Selvom Charlotta Pisinger altså er positivt stemt for røgfri skoletid, så er det helt overordnet særligt ét initiativ, som vil kunne sende Danmark i retning mod den første røgfrie generation.

Nemlig at sætte prisen på cigaretter op.

- Vi ved, at det som er allermest effektivt, er en høj pris på tobak. De unge er ekstremt prisfølsomme, og går vi ud og spørger på erhvervsskoler eller produktionsskoler, så er det også det, de efterlyser, siger hun.

Og i forhold til højere priser fik Charlotta Pisinger i gårsdagens partilederdebat på DR1 gode nyheder - for her meldte Socialdemokratiet for første gang ud, at partiet efter valget også vil skrue prisen på cigaretter op.

Hermed er det langt størstedelen af partierne, som bakker op om prisstigninger.

Se klippet fra debatten her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk