Ekstra Bladets redaktør om Sass' sygemelding: Vi har bare passet vores arbejde

Poul Madsen afviser, at Ekstra Bladet bærer en del af skylden for, at Henrik Sass Larsen har sygemeldt sig igen.

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, afviser, at Ekstra Bladet bærer en del af skylden for, at Henrik Sass Larsen har sygemeldt sig igen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har trukket stikket. Han har meldt sig syg og meddelt, at han ikke er til rådighed som minister for en kommende regering - og at han ikke genopstiller til det næste folketingsvalg.

På Facebook giver han medierne skylden for sin beslutning. I et opslag fortæller han, hvordan han har oplevet at være mål for en intens tabloid dækning - og der er ingen tvivl om, at kritikken især gælder Ekstra Bladet.

- Ved utallige lejligheder har jeg haft den fornøjelse at være med omkring det forhandlingsbord, hvor vi – og ofte i bredt politisk samarbejde – skaber resultater. Politik er faktisk for det meste et smukt håndværk.

- Men der er også en anden side af politik, og det er at være en offentlig person. Det er her, hvor der bliver gået hårdt og brutalt til den enkelte politiker. Og for mit vedkommende lader der til at være udmålt en meget langvarig og grundig tabloid behandling. Alle har en grænse - også jeg. Og den grænse er desværre for længst overskredet, skriver Henrik Sass Larsen på Facebook.

Redaktør: Vi passer bare vores arbejde

Men Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Poul Madsen, afviser kritikken. Han mener, at avisens journalister blot har gjort deres job og udført deres rolle som offentlighedens vagthund overfor politikerne.

- Jeg synes, at det er synd, at Henrik Sass er syg, og derfor synes jeg også, at det er godt, at han trækker sig. Men jeg må stille mig helt uforstående overfor hans kritik. Vi har passet vores arbejde og prøvet på at finde ud af, om han, som var udset til at være Danmarks kommende finansminister, en af de aller højeste poster i landet, også passer sit arbejde.

- Og det har vi sådan set gjort, siden han var statsrevisor, hvor han ikke mødte op. Og under valgkampen har han heller ikke rigtigt deltaget. Efterfølgende har vi så set, at han var det socialdemokratiske folketingsmedlem, der fik færrest stemmer rent procentuelt.

Ifølge Poul Madsen er det aktuelle ting, som de har bragt frem, og derfor er kritikken skudt helt ved siden af.

- Den er baseret på, at det skulle være vores skyld, at Henrik Sass ikke passer sig arbejde. Det er ikke i orden.

- Vi passer vores arbejde. Jeg ville ikke kunne se Ekstra Bladets læsere i øjnene, hvis ikke jeg ikke fulgte med i, om ham, som Mette Frederiksen havde udset til at være finansminister, også var i stand til at deltage i valgkampen. Det har Henrik Sass ikke gjort, og det er bare det, som vi har fortalt.

Opbakning fra Journalistforbundet

Den udlægning er både Journalistforbundet og flere andre redaktører enige i.

På Twitter skriver det politiske medie Altingets chefredaktør Jakob Nielsen, at det er "trættende at læse alle kommentarerne om, at situationen bør kalde til selvransagelse i pressen."

Han skriver også, at Henrik Sass Larsen har sagt nej, hver eneste gang mediet har bedt om en kommentar.

Brian Weichardt, der er politisk redaktør hos Radio24syv, mener endda, at Henrik Sass Larsen har fået en særlig skånsom behandling i medierne, siger han til Ritzau.

- Men jeg kan bare sige, at som journalist er der ikke ret mange politikere i den magtposition, som han var i gang med at få og havde, der har fået så skånsom og fløjlshandskeagtig en behandling, som Sass Larsen har fået, siger Brian Weichardt.

Formanden i Dansk Journalistforbund, Lars Werge, ser heller ingen problemer i den dækning af Henrik Sass Larsen, som medierne har stået for, siger han til Ritzau.

- Generelt synes jeg, at man som magthaver på det niveau, som Henrik Sass har været de sidste 15-20 år, må forvente en kritisk journalistik i medierne.

- Generelt synes jeg ikke, at medierne har overtrådt nogen grænser i forhold til hans privatliv og de sygdomsudfordringer, som nu igen kommer frem, at han har og har haft, siger Lars Werge.

Led af en depression

Tilbage i februar fortalte Henrik Sass Larsen i et interview med Politiken, at han havde været ramt af en depression. Det skete efter, at Ekstra Bladet i en længere periode havde skrevet om ham, og at han havde været fraværende ved fire ud af 11 møder hos statsrevisorerne.

Sass Larsen havde dog ikke sygemeldt sig - og han havde i øvrigt også sideløbende stillet op i fælles tv-program sammen med Søren Pind.

Efterfølgende klagede Socialdemokratiet og Henrik Sass Larsen til Folketingets Præsidium over Ekstra Bladet, som de mente havde overskredet reglerne for god opførsel på Christiansborg.

- Jeg har svaret dem (Ekstra Bladet, red.), at jeg havde noget fravær i 2018, og jeg fortalte også, at jeg havde mine gode grunde. Det ville de ikke acceptere. Jeg gav også et interview. Men jeg tror, de har følt, at de ville lave en kampagne, hvor jeg skulle slæbes mest muligt igennem, sagde Henrik Sass Larsen dengang, hvor han også fortalte, at han havde fået redskaber til at bearbejde det, som han selv betegnede som 'menneskejagt'.

Opdateret med citater fra Jakob Nielsen, Brian Weichardt og Lars Werge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk