Enhedslisten efter forhandlinger om udlændinge med S: Det skal vi skændes videre om

Partierne i rød blok står stadig det samme sted efter dagens forhandlinger, siger Mette Frederiksen.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, mener, at der fortsat er lang vej til enighed med Socialdemokratiet om udlændingepolitikken. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mette Frederiksen tog i dag fat på en af de helt store uenigheder mellem Socialdemokratiet og de partier, der peger på hende som statsminister.

Nemlig udlændingepolitikken.

Hvor den måske kommende statsminister gentagne gange under valgkampen afviste at ændre på den såkaldte 'brede udlændingepolitik', har Radikale, SF og Enhedslisten alle haft flere krav til lempelser på området.

Enhedslisten brugte blandt andet dagens forhandlinger til at diskutere forholdene for børnene på Udrejsecenter Sjælsmark.

- Vi skal sørge for, at de ikke bliver ødelagt som mennesker, så længe de sidder på dansk jord, og derfor skal de også ud og leve almindelige liv og gå i folkeskole, lød det fra politisk ordfører Pernille Skipper, da hun forlod forhandlingerne.

- Det er socialdemokraterne ikke enige i, for at sige det mildt, så det skal vi skændes videre om.

Partiets politiske leder fastholdt desuden, at der generelt set var langt mellem de to partier i forhold til udlændinge- og integrationsspørgsmålet.

For tidligt at drage konklusioner

Mere positivt lød det fra De Radikales leder, Morten Østergaard, der kunne forlade forhandlingslokalet efter 120 minutters forhandling.

Partiet har ønsket en ny retning på området og gik til valg på, at det såkaldte 'paradigmeskifte' - der betød at fokus på udlændingeområdet blevet ændret fra integration til hjemsendelser - skal rulles tilbage.

Han beskrev sig selv som oplivet efter den lange dialog med Mette Frederiksen og glædede sig over, at der tilsyneladende var enighed de to partier imellem om at lægge symbolpolitikken på hylden og i stedet fokusere på at få løst problemerne på området.

- Men det er for tidligt at begynde at drage konklusioner, og jeg har stadig til gode at se, hvor reelt socialdemokraterne har en villighed til at gøre noget andet end det, vi så under den tidligere regering, forklarede han.

SF: Det bliver ikke nemt

SF-formand Pia Olsen Dyhr så også flere åbninger fra Mette Frederiksen under forhandlingerne. Det skete blandt andet i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark igen skal begynde at tage imod kvoteflygtninge.

- Vi har ikke lavet et slutdokument, en aftale eller skrevet under på noget som helst, forklarede Pia Olsen Dyhr.

- Jeg noterede mig dog i valgkampen, at Mette Frederiksen sagde, at det var noget, vi kunne kigge på.

I det hele taget blev alle SF's krav til Mette Frederiksen vendt på forhandlingsmødet, men der blev også plads til at diskutere, hvordan integrationen kan komme til at fungere bedre.

Blandt andet skal integrationsydelsen ændres, hvilket Pia Olsen Dyhr ikke ser som et opgør med den brede udlændingepolitik, som Mette Frederiksen har afvist at ændre på.

- Det handler om at sikre integrationen, og at børn kan få det mest basale. At familier ikke skal stå i et valg mellem medicin og mad i slutningen af måneden, forklarede hun.

Mette F: Konstruktiv dialog

Dagens forhandlinger var den fjerde i rækken. Og før de begyndte forklarede Mette Frederiksen selv, at udlændingeområdet var et af de svære.

Efterfølgende har hendes vurdering ikke ændret sig.

- Dagen er gået godt, men det er jo ikke nogen hemmelighed, at det her selvfølgelig er sværere end andre områder. Det vidste vi godt. Jeg synes stadigvæk, at forhandlingerne forløber i en god og konstruktiv tone, med et ønske om, at det forhåbentligt skal lykkes at danne en regering, lød det fra Mette Frederiksen.

- Men det er jo et område, hvor der er uenigheder, og de forsvinder jo ikke, fordi valget er blevet afholdt eller forhandlinger går i gang. Så vi står indholdsmæssigt det samme sted, som vi har stået hele tiden.

Enhedslisten, SF og De Radikale har tidligere været forbi Mette Frederiksen i Landstingssalen på Christiansborg tre gange for at forhandle klima, miljø og natur samt velfærd og finansiering.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk